detector.media
30.04.2021 09:37
У Білорусі влада заборонила продаж газети «Intex-press» через інтерв’ю з Тихановською
У Білорусі влада заборонила продаж газети «Intex-press» через інтерв’ю з Тихановською
Провайдери незабаром почнуть обмежувати доступ до сайту «Intex-press».

У Білорусі суд визнав інтерв'ю опозиціонерки Світлани Тихановської у газеті «Intex-press» екстремістським матеріалом. Як повідомляє «Білоруська асоціація журналістів», відтепер магазини відмовляються продавати друковане видання, а сайт очікують обмеження доступу.

На думку прокуратури, у матеріалі від 14 квітня містилася інформація, спрямована на розпалювання в суспільстві політичної, ідеологічної і соціальної ворожнечі. За поширення забороненої інформації засновник і видавець газети ТОВ «Видавничий дім «Інтекс-прес» був притягнутий судом до відповідальності про адміністративні правопорушення.

Головред видання Володимир Янукевич був оштрафований на максимально можливу суму у 580 рублів.

Крім того, прокурор оголосив видавцю офіційне попередження про неприпустимість повторного порушення законодавства.

«За заявою територіальної прокуратури суд своїм рішенням визнав опубліковану в газеті «Intex-press» статтю, а також розміщений на Інтернет-ресурсі текст інтерв'ю і його відеозапис екстремістськими матеріалами», – повідомила прокуратура.

Прокуратура спрямувала до Міністерства інформації Білорусі відповідне повідомлення про включення матеріалу до «республіканського списку екстремістських матеріалів» та обмеження доступу до Інтернет-сайту.

Державна «Белпочта» вже відмовилася включати газету «Intex-press» в передплатний каталог на друге півріччя 2021 року, а приватні торговельні мережі за приписом влади відмовляються продавати видання.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Скріншот: «Intex-press»/БАЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY