detector.media
19.04.2021 11:38
Розгляд справи між «Ланетом» та StarLightMedia суд призначив на 11 травня
Розгляд справи між «Ланетом» та StarLightMedia суд призначив на 11 травня
Провайдер просить суд визнати недійсним пункт договору про розірвання угоди в односторонньому порядку. Свої збитки він оцінює у 15 млн грн.

11 травня Господарський суд міста Києва розпочне розгляд справи за позовом провайдера «Мережа Ланет» до ТОВ «Старлайт Діджитал» (StarLightMedia). Про це йдеться на сайті суду.

Справу розглядатиме суддя Котков О.В.

Як йдеться у позовній заяві провайдера, яку «Детектор медіа» отримав зі своїх джерел, предметом позову є пункт договору між медіагрупою та провайдером 7.2.

«Незважаючи на те, шо Договір укладено на строк до 31 січня 2022 року, пункт 7.2 Договору надає право Стороні достроково відмовитись від Договору в односторонньому порядку, шляхом направлення письмового повідомлення іншій Стороні», – йдеться у позивній заяві.

Провайдер вважає таку умову договору дискримінаційною: «Оскільки Відповідач займає домінуюче положення (представляє права виробників телепрограм)  на ринку виробництва телепрограм України, і припинення ретрансляції Програм має своїм прямим наслідком відключення абонентів від мережі Позивача і, як наслідок, понесення Позивачем значних майнових збитків».

Припинення трансляції каналів StarLightMedia, на думку «Ланету», матиме «негативний соціально-публічний ефект, оскільки значна частина абонентів Позивача проживає в районах України, що межують з тимчасово окупованими районами України, і ця частина абонентів втратить можливість перегляду програм українського телебачення».

Аргументуючи свою позицію у позовній заяві провайдер посилається на норми Цивільного кодексу і звертає увагу на те, що стосунки між компаніями мають будуватись на «засадах справедливості, добросовісності та розумності», і відповідно законодавство не  допускає дій спрямованих на обмеження конкуренції або намірів завдати шкоди.

За інформацією джерел «Детектор медіа», роялті, яке згідно договору виплачує медіагрупі провайдер, становить понад 11 млн грн за рік.

Як йдеться у позовній заяві, прогнозовані майнові втрати «Мережі Ланет» від дострокового припинення договору становлять 15 мільйонів гривень.

Провайдер просить визнати недійсним пункт угоди 7.2 про розірвання договору в односторонньому порядку та стягнути з відповідача судові витрати (за попереднім розрахунком близько 3,4 тисячі гривень).

Власник провайдера «Мережа Ланет» Віктор Мазур деталі позову поки що не коментує. Нагадаємо, на 20 квітня запланована прессконференція Інтернет асоціації України «Телебачення в системі інформаційної безпеки України: деолігархізація країни починається з деолігархізації медіа» за участю представників «Ланету».

Також «Детектор медіа» звернувся до StarLightMedia з проханням надати коментар.

Нагадаємо, у березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет», не вказуючи причини припинення співпраці.

За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Також «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп» надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. 

Власник «Ланет» Віктор Мазур заявив, що компанія може змінити свою бізнес-модель через конфлікт з медіагрупами.

Інтернет асоціація України вбачає у діях медіагруп ознаки картельної змови та звернулась з цього приводу до влади. На думку асоціації та провайдера, жителі територіальних громад, особливо тих, які розміщені на прикордонних територіях в несприятливих умовах, в тому числі і прилеглих до тимчасово окупованих територій, так само як жителі решти території України «підштовхуються до користування закордонним інформаційним продуктом, передусім виробленим на території держави-агресора РФ, який до того ж доступний без кодування на всій території України».

У відповідь «1+1 медіа» заявила, що готова прийняти пропозицію «Мережі Ланет» щодо укладення окремого Ліцензійного договору про надання невиключних суміжних прав на розповсюдження телеканалів групи у місті Сєвєродонецьк з 19 травня 2021 року. 

Ілюстрація: «Мережа Ланет»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY