detector.media
14.04.2021 12:55
Міносвіти змусило видавництво повернути Крим на мапу України у підручнику історії
Міносвіти змусило видавництво повернути Крим на мапу України у підручнику історії
Міносвіти назвало помилку «прикрою», а видавництво підготувало також відповідні правки для електронних і друкованих варіантів підручників.

Міністерство освіти і науки та Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» заявили, що змусили видавництво «Грамота» переробити умовну позначку України без Криму у підручниках історії для 9-10 класів. Про це йдеться у відповіді МОН на запит Суспільного.

Так, електронні варіанти підручників із виправленою мапою розміщено в електронній бібліотеці «Інституту модернізації змісту освіти» (9 клас і 10 клас), на що раніше звернув увагу «Детектор Медіа».  

«Щодо невідповідного зображення мапи України у позначках інформуємо, що ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" вжито відповідних заходів реагування. На вимогу Інституту видавництво "Грамота" переробило згадану умовну позначку й підготувало заміну електронних варіантів підручників для розміщення в електронній бібліотеці Інституту», – розповіли у МОН.

Крім того, видавництво підготувало також відповідну правку для друкованих варіантів підручників. Нові зразки умовних позначень для вклейки будуть надруковані відповідно до накладів підручників 9 і 10 класів і розіслані до департаментів (управлінь) освіти та науки обласних, Київської міської державної адміністрацій для вклейки/заклеювання на відповідних сторінках в обох підручниках у закладах освіти.

На відсутність мапи у старому варіанті підручнику звернула увагу Історична правда та історики Валерій Рижков та Віталій Скальський.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

У лютому 2021 року Інститут модернізації змісту освіти вирішив провести додаткову експертизу текстів підручників з історії України для 8 класу, в яких знайшли російську концепцію про «Новоросію».

Скріншот сторінки підручника

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY