detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
14.04.2021 10:08
«Радіо Свобода» повідомило, що докладає всіх зусиль для захисту своїх журналістів у РФ
«Радіо Свобода» повідомило, що докладає всіх зусиль для захисту своїх журналістів у РФ
«Радіо Свобода» протягом останніх 70 років публікує нецензуровані новини та інформацію, тому й надалі прагне підтримувати ці відносини зі своєю російською аудиторією.

«Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» докладає всіх зусиль для захисту та безпеки своїх журналістів у РФ, а також – продовжує боротися з незаконними зусиллями російською влади, яка прагне контролювати взаємодію медіа з аудиторією. Про це  заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив «Детектору медіа» у відповідь на запит, чи не закриватимуть російське бюро «Радіо Свобода» через наміри Роскомнагляду накласти нові штрафи на медіа.

«RFE/RL прагне підтримувати наше московське бюро відкритим та діючим. Ми не звільнили жодного з працівників. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб захистити безпеку наших журналістів та наших авторів. Ми боремося з незаконними зусиллями Кремля, який прагне контролювати нашу здатність взаємодіяти з аудиторією шляхом насильницького маркування. Ми плануємо оскаржити ці прями атаки на нашу діяльності на всіх рівнях», – сказав він.

Званерс додав, що російська редакція «Радіо Свобода» протягом останніх 70 років пропонує нецензуровані новини та інформацію, тому й надалі прагне підтримувати ці відносини зі своєю зростаючою аудиторією в РФ.

Нагадаємо, 12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тисяч гривень). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

27 січня 2020 року колишній президент «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» Тед Ліпієн повідомив, що деякі урядовці США підтримували реєстрацію проєкту «Крим.Реалії» іноземним агентом у Росії, щоб він почав працювати за російськими законами для окупованого Криму «як частини РФ». Пан Ліпієн додав, що виступав проти цензурування програм «Радіо Свобода» на догоду Кремлю й закликав своїх наступників та адміністрацію новообраного президента США Джо Байдена не підкорятися шантажу господаря Кремля.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

10 березня стало відомо, що в Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента».

8 квітня президент корпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай засудив спроби російської влади усунути та згорнути діяльність російської служби «Радіо Свобода». Він сказав, що «Радіо Свобода» продовжуватиме чинити опір атакам та боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

Фото: RFE/RL

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY