detector.media
08.04.2021 14:57
Медведчук вже не контролює підсанкційний завод нафтопродуктів та низку підприємств у РФ – «Схеми»
Медведчук вже не контролює підсанкційний завод нафтопродуктів та низку підприємств у РФ – «Схеми»
Віктор Медведчук вже не контролює Новошахтинський завод і танкери в Росії, але залишив за собою нафтове родовище.

Родина народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука позбулася шести підприємств у Росії, задіяних у нафтопереробці та нафтопродажу. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» з посиланням на дані реєстру юридичних осіб Росії.

Зокрема, серед них – «Новошахтинський завод нафтопродуктів», який потрапив під українські санкції. За даними реєстру юридичних осіб Росії, 5 квітня 2021 року російська компанія «Юг Энерго», яку, відповідно до декларації Віктора Медведчука, контролює його дружина Оксана Марченко, змінила власників.

Частку в 93 відсотки тепер контролює російське ООО «Петон инвест технолоджи». Це дочірня компанія «Науково-дослідного проектного інституту нафти та газу «Петон», який є крупним підрядником «Газпрома». У 2016-му «Петон» отримав замовлень від державної компанії на 180 мільярдів рублів (близько 2,7 мільярди доларів), а також спільно з «Газпромом» будує найбільший у Росії Амурський газопереробний завод на кордоні з Китаєм, який планується запустити у 2021 році. Вартість цього проєкту «Газпром» оцінював у 20 мільярдів євро.

Власниками «Петону», згідно з російським реєстром юридичних осіб, є двоє громадян Росії. Частку у 80 відсотків контролює бізнесмен та науковець із Уфи Ігор Мнушкін, який заснував компанію у 1990 році. Частка у 20 відсотків у 2017 році відійшла Андрію Гранкіну.

Російське видання «Ведомости» повідомляло, що Гранкін до переходу у «Петон» очолював головне управління Росгвардії у Москві, а ще раніше був помічником колишнього міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева. Оскільки «Юг Энерго» є «материнською» компанією нафтопереробного бізнесу умовної групи НЗНП, родина Віктора Медведчука втратила контроль і ще над пятьма підприємствами.

Ідеться про ТД «НЗНП» (компанія, яка займається продажем нафтопродуктів), «Югтранс-НЗНП» (компанія-перевізник), «НЗНП Инжиниринг» (будівельна і проєктувальна компанія), «Роузвуд Шиппинг» (компанія-перевізник, яка володіє вісьмома нафтовими танкерами) та АО «Новошахтинский завод нефтепродуктов». Останній, за даними Ради нацбезпеки і оборони України, постачав нафтопродукти в ОРДЛО.

При цьому родини нардепа Медведчука і його соратника Тараса Козака продовжують володіти компанією «НЗНП Трейд», яка на сумнівному конкурсі отримала право видобувати нафту на Гавриківському родовищі у Ханти-Мансійському окрузі (запаси оцінюють у майже 137 мільйонів тонн).

Засновниками ООО «НЗНП Трейд» так само залишається цивільна дружина Тараса Козака Наталія Лавренюк (25 відсотків), АО «Ренессанс» Оксани Марченко (61 відсотків) і АО «Финконсалтпро» (14 відсотків).

У березні 2021 року «Схеми» повідомили, що родини українських політиків Віктора Медведчука та Тараса Козака одразу після завершення Революції гідності за безцінь отримали під контроль частину «Новошахтинського нафтопереробного заводу» у Росії. За даними журналістів, завод приносив їм щороку десятки мільйонів доларів.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Зокрема, під санкції РНБО потрапила і цивільна дружина нардепа «ОПЗЖ» Тараса Козака Наталія Лавренюк.

Санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР».  

Медведчук і Марченко намагаються оскаржити санкції у Верховному Суді.

Коллаж: Радіо Свобода/«Схеми»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY