detector.media
18.03.2021 08:23
У Криму до фрілансера «Радіо Свобода» не пускають незалежних адвокатів
У Криму до фрілансера «Радіо Свобода» не пускають незалежних адвокатів
Захисник та експерти Кримської правозахисної групи вважають, що Єсипенка можуть катувати й намагатися вибити потрібні свідчення.

Працівники СІЗО Сімферополя 17 березня не пустили незалежного адвоката Олексія Ладина до заарештованого фрілансера «Крим.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода») Владислава Єсипенка. Про це розповів кримський захисник, передає Кримська правозахисна група.

У СІЗО Сімферополя Ладину повідомили, що до Єсипенка дозволено пускати лише адвоката за призначенням. Захиснику сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг. Раніше до Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду.

«Посадові особи СІЗО, сам слідчий ФСБ Власов, який за якимось збігом за 10 хвилин опинився біля СІЗО, перешкоджали мені в оформленні документів. Чергова частина, яка повинна була провести мене до слідчого кабінет, просто саботувала протягом двох годин прохід в слідчий кабінет. Після чого начальник спецчастини СІЗО пояснила мені, що Владислав Єсипенко написав відмову від адвоката Ладина, про це їй, з її слів, сказав начальник СІЗО. Очевидно, що посадові особи СІЗО разом зі слідчим Власовим йдуть на посадові порушення, можливо навіть злочини для того, щоб не допустити адвокатів за угодою», – розповів Олексій Ладин та додав, що це пряме порушення прав як самого підзахисного, так і його адвоката.

Ладин вважає, що Єсипенко може знаходитися під психологічним, а можливо й фізичним тиском. Адвокат не виключає, що фрілансера «Радіо Свобода» можуть катувати й намагатися вибити потрібні свідчення. Експерти Кримської правозахисної групи погодилися з припущеннями захисника, що дії працівників СІЗО Сімферополя можуть свідчити про незаконні методи слідства та застосування тортур.

«Можливо, на його тілі залишилися сліди тортур, і саме тому його приховують від адвокатів», – пояснив Ладин.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Фото: ТАСС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY