detector.media
17.03.2021 18:46
МЗС України вимагає допустити незалежного адвоката до заарештованого фрілансера «Радіо Свобода» в Криму
МЗС України вимагає допустити незалежного адвоката до заарештованого фрілансера «Радіо Свобода» в Криму
Зовнішньополітичне відомство також висловило протест у зв'язку з його затриманням та арештом окупаційною «владою».

Міністерство закордонних справ України вимагає допустити незалежного адвоката до затриманого 10 березня в тимчасово окупованому Сімферополі громадянина України, фрілансера «Радіо Свобода» в Криму Владислава Єсипенка. Про це йдеться в заяві на офіційному сайті відомства.

«Наголошуємо на неприпустимості позбавлення громадянина України Владислава Єсипенка права на захист через недопуск до нього незалежних адвокатів та призначення йому політично заангажованого "захисника" без його згоди. Незаконне затримання українського громадянина та усі подальші дії російської окупаційної адміністрації стали черговим прикладом політичного переслідування незгідних зі спробою анексії Криму та тиску на свободу слова», – заявили в МЗС України.

У відомстві зазначили, що Російська Федерація повинна надати інформацію про місцезнаходження та стан здоров’я Владислава Єсипенка та виконати резолюції ГА ООН «Територіальна цілісність України від 27 березня 2014 року, «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)» (2016, 2017, 2018, 2019 та 2020 років).

«Закликаємо РФ припинити гоніння і політичні переслідування українців у тимчасово окупованому Криму, негайно звільнити Владислава Єсипенка та усіх незаконно утримуваних нею громадян України», – додали в МЗС України.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY