detector.media
19.02.2021 16:40
Партія «Слуга народу» не наймала американських лобістів – Корнієнко
Партія «Слуга народу» не наймала американських лобістів – Корнієнко
Олександр Корнієнко запевнив, що партія «Слуга народу» послуг лобістів не замовляла.

Партія «Слуга народу» не наймала американських лобістів, але голова парламентської фракції Давид Арахамія підписував меморандум про співпрацю з американською громадською організацією. Про це заявив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, передає Укрінформ.

«Ніхто нікого не наймав. Партія таких договорів не підписувала. Наскільки я розумію, є меморандум про співпрацю між фракцією «Слуга народу» за підписом голови фракції Арахамії і Громадським об'єднанням певним, там воно згадується в цій статті (розслідуванні програми «Схеми», – Ред.), є стосунки між фракцією і ГО», – зазначив політик.

За даними програми «Схеми», лобісти американської компанії «Finsbury Glover Hering» у 2021 році надаватимуть консультації та підтримку партії «Слуга народу» за $50 тисяч на місяць. Угода діятиме до кінця 2021 року, в разі її повного виконання загальна сума складатиме $550 тисяч.

У 2020 році у Верховній Раді було зареєстровано чотири законопроекти про лобізм, але законодавчо лобізм в Україні досі остаточно не врегульований.

США ж є першою країною, яка почала регулювати лобізм на законодавчому рівні. Перший федеральний закон про лобістську діяльність було прийнято у 1946 році, його переглянули у 1995 році (The Lobbying and Disclosure Act of 1995).  Регуляторний акт щодо лобізму визначив лобізм як спробу вплинути на будь-які державні рішення, прийняті законодавчою чи виконавчою гілками влади. Були введені також жорсткі санкції за його порушення задля забезпечення прозорості лобіювання.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY