detector.media
17.02.2021 11:18
Російський журналіст Кара-Мурза заявив, що за ним стежать. Його, ймовірно, вже двічі труїли спецслужби
Російський журналіст Кара-Мурза заявив, що за ним стежать. Його, ймовірно, вже двічі труїли спецслужби
Журналіст знаходився в реанімації з важким отруєнням невідомою речовиною два рази - у 2015 та 2017 роках.

Російський опозиційний журналіст і політик Володимир Кара-Мурза заявив, що за ним у Москві почали стежити невідомі. Про це він розповів виданню The Insider.

За словами Кара-Мурзи, спочатку люди в штатському слідували за ним на машині, а коли політик пересів на громадський транспорт, за ним стали їхати і в метро. Також Кара-Мурза вважає, що підозрілі люди підсаджувалися за сусідні столики в кафе.

Журналісти The Insider повідомили, що номер машини, яка слідувала за Кара-Мурзою протягом понеділка, не знаходиться в доступних базах Державтоінспекції МВС РФ. За даними джерел Bellingcat в Державтоінспекції, вона закріплена за ФСБ РФ.

Кара-Мурза, зазначив, що за ним часто стежили в регіонах. Однак він не пам'ятає, щоб за ним стежили в російській столиці.

Згідно зі спільним розслідуванням Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за Кара-Мурзою безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Розслідуванням отруєння Кара-Мурзи займалося ФБР, воно встановило, що політика дійсно отруїли, але чим саме – з посиланням на секретність, уточнювати не стали.

Навальний був отруєний нервово-паралітичної речовиною у серпні 2020 року, політику стало зле у літаку, який летів з Томська в Москву. Його спочатку госпіталізували в Омську, але потім перевезли на лікування до берлінської клініки Charite.

6 жовтня Організація з заборони хімічної зброї оголосила, що Навальний був отруєний різновидом нервово-паралітичного речовини Новачок. Це саме та речовина, якою у 2018 році була отруєна родина Скрипалів у Великій Британії. Офіційна Москва відкинула всі звинувачення у причетності до інциденту з Навальним.

Навальний повернувся в РФ у січні 2021 року і був одразу заарештований і доправлений у московський слідчий ізолятор «Матросская тишина» 

Російський суд змінив Навальному умовний термін на реальний у кримінальній справі 2014-го року, яку Європейський суд з прав людини визнав неправомірною. За рішенням суду, Навальний має провести три роки в колонії.

Арешт Навального спричинив масові протести у містах Росії, які були жорстоко придушені силовиками. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY