detector.media
16.02.2021 17:08
ЄС засудив масові обшуки у журналістів і правозахисників у Білорусі
ЄС засудив масові обшуки у журналістів і правозахисників у Білорусі
Євросоюз наголосив на неприпустимості насильства проти журналістів та правозахисників.

Євросоюз засудив масові обшуки, які білоруські силовики проводили у журналістів і правозахисників у вівторок, 16 лютого. Про це говориться в заяві речника Європейської служби зовнішніх справ Петера Стано.

«Білорусь: ескалація залякування і напади на громадянське суспільство і ЗМІ, правозахисників, профспілки, з домашніми обшуками, що порушують свободи і верховенство права. Це недопустимо. Тільки повага до прав людини і вільні та справедливі вибори можуть гарантувати стабільність і суверенітет», – написав Стано в Twitter.

У вівторок, 16 лютого, білоруські силовики прийшли з обшуками до керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), незалежних журналістів та правозахисників. Обшуки відбулись у різних містах Білорусі. 

Правоохоронці також прийшли з обшуками до членів могилевського відділення правозахисного центру «Весна».

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності».

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY