detector.media
16.02.2021 11:35
У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів і правозахисників
У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів і правозахисників
У Слідкомі Білорусі повідомили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності».

У вівторок, 16 лютого, білоруські силовики прийшли з обшуками до керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), незалежних журналістів та правозахисників. Обшуки відбулись у різних містах Білорусі. Про це повідомляє Белсат.

Зокрема, у Мінську правоохоронці проводили обшуки в очільника БАЖ Андрія Бастунця, юриста асоціації Олега Агеєва та прессекретаря Бориса Горецького. Пізніше стало відомо про їх затримання.

Білоруська асоціація журналістів – неурядова громадська організація. Об'єднує громадян, що займаються професійною журналістською діяльністю або сприяють її розвитку. Утворена в 1995 році, в 2006 році пройшла державну перереєстрацію. Виступає на захист прав журналістів і принципів вільної та професійної журналістики.

У Могилеві обшук проводили вдома у журналіста-фрілансера Алеся Буракова-молодшого і в журналіста Олександра Буракова-старшого. Також обшуки проводились в гомельської журналістки Лариси Щиракової. За попередньою інформацією ЗМІ, обшук в помешканні журналістки проводився у межах кримінальної справи за статтею 362 КК про «вбивство поліцейського».

Правоохоронці також прийшли з обшуками до членів могилевського відділення правозахисного центру «Весна» Олексія Колчина і Бориса Бухеля.

Крім того, обшук проводився у гомельського журналіста Анатоля Готовчиця.

У Бресті правоохоронці провели обшуки у правозахисника Володимира Велічкіна.

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись з метою встановлення обставин фінансування протестної активності.

Інформацію про обшуки в БАЖ прокоментували також в провладній Білоруській спілці журналістів.

«За попередніми даними, слідчі дії пов'язані зі справою про незаконне (в тому числі іноземне) фінансування ... низки іноземних агентів в галузі засобів масової інформації», – заявили в БСЖ.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: Svaboda.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY