detector.media
03.02.2021 17:35
ATR скаржиться на проблеми з фінансуванням – Мінреінтеграції змінило схеми надання коштів з держбюджету
ATR скаржиться на проблеми з фінансуванням – Мінреінтеграції змінило схеми надання коштів з держбюджету
Відомство хоче фінансувати телерадіокомпанії, які мовлять на окуповані території, через програму з прозорими процедурами. Її ще не запустили.

Генеральний директор кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов повідомив, що медіа знову не може отримати фінансування з державного бюджету через «внутрішнє розпорядження Міністерства реінтеграції окупованих територій». Про це канал повідомив 3 лютого.

«Кошти у бюджеті є. Їх телеканал мав отримати як пряму підтримку. Однак міністр Олексій Резніков змінив їхнє призначення на послуги. Тобто ATR має взяти участь у тендері. От тільки ні самого тендера, ні тим паче його умов не існує. Невідомі ні час, коли він відбудеться, ні навіть конкуренти ATR», – йдеться в повідомленні.

Пан Іслямов розповів, що про зміни дізнався на зустрічі з віцепрем'єр-міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим. За його словами, міністр тоді повідомив, що на розробку тендера потрібно півроку, а потім ще два місяці — на сам конкурс.

«Сьогоднішні стрес-тести, які робить влада – це пряма дискримінація кримських татар. Ми стоїмо поза конкурсами всіх, ми – телеканал корінного народу, тому коли нам говорять, що ви в чергу станьте, і таких як ви багато, це відразу означає, що нас позбавляють політичного статусу», – вважає Ленур Іслямов.

На фото Ленур Іслямов / ATR 

У Мінреінтеграції, своєю чергою, сказали, що змінили механізму фінансування телерадіокомпаній, які мовлять на окуповані Росією райони Донецької та Луганської областей й окупований Крим. «З метою підвищення ефективності використання ресурсів, збільшення кількості мовників та забезпечення їхньої стабільної роботи відбувається вдосконалення механізму фінансування, яке надаватиметься за абсолютно прозорою процедурою», – заначається в повідомленні.

У відомстві кажуть, що на цю програму в 2021 році передбачено майже 50 мільйонів гривень з державного бюджету. Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко розповів, що ці ресурси хочуть розділити на кілька лотів, зокрема – мовлення кримськотатарською мовою на Крим, мовлення українською мовою на Крим, мовлення на тимчасово окуповані райони Донеччини і Луганщини.

«Відповідні документи щодо запровадження прозорих процедур фінансування мовників на конкурентних засадах розроблені Мінреінтеграції, і після відповідного погодження центральними органами виконавчої влади стануть підставою для реалізації програми», – розповіли в Мінреінтеграції та додали, що отримали звернення про допомогу від 14 мовників.

Водночас у відомстві уточнили, що отримали на цю програму в 2,5 рази менше ресурсів, ніж просили.

«І ці кошти не призначені конкретному мовнику. Ми розуміємо важливість підтримки, зокрема, каналу ATR, традиційною аудиторією якого є представники кримськотатарського народу. Так само потребують підтримки інші канали, які були змушені виїхати з тимчасово окупованого Криму і ОРДЛО», – сказав пан Яременко.

За його словами, відомство працює над тим, щоб швидше запустити прозорий механізм використання коштів та домовитися з нардепами щодо збільшення обсягу підтримку мовників.

Як писав ДМ, у проєкті державного бюджету на 2021 рік створили нову бюджетну програму Мінреінтеграції «Забезпечення інформаційного суверенітету України, розвиток мов корінних народів, що проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та фінансова підтримка системи державного іномовлення України», на яку запланували 355,4 млн грн. В ухваленому законі про держбюджет на 2021 рік на цю програму передбачили трохи меншу суму – 348,8 млн грн. Це майже вдвічі менше від гарантованої законом про іномовлення суми. 

Нагадаємо, що державні відомства у 2020 році погодили державну підтримку каналу ATR лише за умови проходження тендерних процедур, але канал не готовий був їх проходити. В інтерв'ю «Детектору медіа» генеральний директор ATR Ленур Іслямов пояснив, чому ATR не готовий до процедур держзакупівель.

10 лютого канал ATR повідомив, що йому заблокували фінансування. У відповідь канал запустив марафон #SaveATR та вийшов в ефір без ведучих і гостей. Ленур Іслямов повідомив, що казначейство блокує кошти на фінансування каналу. За його словами, перед каналом поставили нездійсненні умови тендерів.

13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету на 2020 рік. Закон передбачає, що в 2020 році норми про держзакупівлі не торкнуться фінансування ATR. Станом на 28 квітня канал не отримав фінансування та повідомляв, що може закритися у травні.

6 травня 2020 року Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб, збирання, оброблення та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансової підтримки системи державного іномовлення України. Таким чином, уряд розблокував фінансування каналу ATR.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY