detector.media
11.01.2021 10:40
В ООН та ОБСЄ засудили рішення Росії зарахувати авторів «Радіо Свобода» до списку «ЗМІ-іноземних агентів»
В ООН та ОБСЄ засудили рішення Росії зарахувати авторів «Радіо Свобода» до списку «ЗМІ-іноземних агентів»
В ООН та ОБСЄ вважають, що це рішення спрямоване на обмеження свободи слова та вільного потоку інформації в РФ.

Управління Верховного комісара ООН із прав людини та Офіс представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ засудили рішення російської влади включити до списку «ЗМІ-іноземних агентів» п’ятьох фізичних осіб-громадян РФ, серед яких троє – автори «Радіо Свобода». Про це в ООН та ОБСЄ повідомили «Ідель.Реалії», передає «Радіо Свобода».

Речниця Управління Верховного комісара ООН Ліз Тросселл зазначила, що цей список «націлений на правозахисників і журналістів і, найімовірніше, спрямований на обмеження їхньої свободи слова й висловлювань». В ОБСЄ додали, що практика визнання «іноземними агентами» «звужує простір для свободи висловлення думок, свободи ЗМІ і вільного потоку інформації в Росії».

«Всі держави-учасниці ОБСЄ неодноразово підтверджували, …що ЗМІ на їхній території повинні мати необмежений доступ до іноземних новин та інформаційних служб; що громадськість буде користуватися такою ж свободою отримувати і поширювати інформацію й ідеї без будь-якого втручання з боку державних органів, незалежно від державних кордонів, у тому числі за допомогою іноземних публікацій і передач; і що будь-які обмеження в реалізації цього права будуть встановлені законом і відповідно до міжнародних стандартів», – сказали в Офісі представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ.

Раніше у Раді Європи сказали, що визнання осіб «іноземними агентами» – «таврує цих людей і створює ризик подальшого підриву плюралізму і демократії в Росії».

Як писав ДМ, 21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна.

Віцепрезидентка та головна редакторка RFE/RL Дейзі Сінделар засудила це рішення влади РФ, яким, на її думку, Мін'юст дав зрозуміти, що «чесне повідомлення про факти є для нього злочином».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY