detector.media
05.11.2020 11:59
Суд зобов’язав «Схеми» спростувати інформацію про польоти Богдана до РФ
Суд зобов’язав «Схеми» спростувати інформацію про польоти Богдана до РФ
Журналісти будуть оскаржувати це рішення в апеляції.

Шевченківський районний суд Києва 4 листопада частково задовольнив позов колишнього керівника Офісу президента Андрія Богдана проти журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях». Про це повідомила «Радіо Свобода».

Суд зобов’язав журналістів спростувати інформацію про кількість перельотів пана Богдана до Росії та в напрямку Білорусі.

«Дійшло до того, що суддя своїм рішенням зобов’язала журналістів спростувати і ту інформацію, яку підтверджував сам Богдан. Це викликає щонайменше подив. Очевидно, що таке рішення має бути переглянуте та скасоване в апеляції. Рішення першої інстанції чинності не набрало, і ми однозначно будемо оскаржувати його», – зазначив адвокат журналістів Анатолій Попов та додав, що це рішення суду найближчим часом оскаржать в апеляції.

За його словами, суд від початку розгляду справи перешкоджав збору доказів.

«Ще на етапі підготовчих засідань Шевченківський районний суд Києва відмовив у задоволенні нашого клопотання, у якому ми просили суд в установленому законом порядку витребувати докази про перельоти Андрія Богдана. Мова йшла про перельоти в Росію та в напрямку Білорусі, інформацію про які "Схеми" отримали від своїх джерел на умовах конфіденційності та оприлюднили в своїй програмі, через що керівник Офісу президента і подав позов на журналістів. Суддя у справі Ірина Фролова відмовила адвокатам у надсиланні запитів в офіційні органи України та Російської Федерації, які б допомогли встановити істину в рамках судового процесу», – розповів захисник.

Нагадаємо, в квітні 2019 року Андрій Богдан в інтерв'ю «Українській правді заявляв, що «Радіо Свобода» оприлюднило неправдиву інформацію про його перельоти і він буде судитися. Насправді, журналісти «Радіо Свобода» не повідомляли про «11 польотів Богдана в Москву, 6 з них - через Білорусь». У матеріалі «Схем» ішлося лише про три поїздки в Росію з 2014 року, а також повідомлялось, що ще 11 разів Богдан перетинав «білоруську повітряну ділянку кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років.

20 серпня 2020 року керівник Офісу президента України Андрій Богдан подав до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Відповідачами в справі виступають ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») Валерія Єгошина, Максим Савчук, Наталія Седлецька. Андрій Богдан також вимагає «спростувати недостовірну інформацію».

23 серпня пресслужба ОПУ повідомила, що Андрій Богдан у позові просить спростувати інформацію про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років та про шість перетинів російського кордону із 2014 року.

Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня провів підготовче засідання в справі за позовом Андрія Богдана до «Схем», у межах якого відмовив у задоволення клопотання представника журналістки Наталії Седлецької про витребування доказів. У «Радіо Свобода» уточнили, що суддя в справі Ірина Фролова відмовила адвокатам журналістів у надсиланні запитів в офіційні органи України та РФ про перельоти Андрія Богдана, які б допомогли встановити істину в рамках судового процесу. 

У листопаді 2019 року суд залучив третьою особою на стороні відповідачів у позові Американське агентство глобальних медіа (U.S. Agency of Global Media), яке координує мовлення США на інші країни світу.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY