detector.media
05.11.2020 10:45
У Запоріжжі журналісток не пустили на сесію міськради
У Запоріжжі журналісток не пустили на сесію міськради
Також міськрада не провела онлайн-трансляцію засідання.

Кореспондентку порталу 061.ua Ельміру Шагабудтдінову та журналістку видання «Паноптікон» Вікторію Шмуліну 4 листопада не пустили на позачергове засідання сесії Запорізької міської ради нібито через карантин. Про це журналістка 061.ua повідомила регіональній представниці ІМІ.

Міськрада Запоріжжя повідомила про проведення сесії 4 листопада об 11:00 з посиланням на заяву міського голови Володимира Буряка. У цьому анонсі не повідомлялося про обмеження доступу для журналістів. Попри це, прессекретарка міського голови Діана Семенова сказала 061.ua, що журналістів на сесію не допустять, онлайн-трансляція засідання також не проводитимуть.

«Позачергова сесія проходить у закритому режимі: закрили й доступ журналістів до приміщення мерії і не організували онлайн-трансляцію. Ми не маємо можливості відстежити, які рішення були ухвалені, що було ухвалено з голосу, бо немає і результатів голосування. У пресслужбі мерії нам заявили, що сесія коротка і тому вирішили не проводити онлайн-трансляцію, а доступ обмежили через карантин. Водночас в управлінні зовнішньої політики посилаються виключно на березневе рішення комісії ТЕБ та ЧС про обмеження доступу», – розповіла пані Шагабудтдінова.

Вона разом з журналісткою «Паноптікону» намагалася пройти в приміщення міськради, але їх не пустили, посилаючись на карантинні обмеження та заборону на допуск сторонніх осіб.

«Вхід нам перегородив начальник відділу внутрішньої політики Сергій Шулдик. Він пояснив, що сесію закрито на підставі рішення комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, а начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Владислав Ніколаєв, який був там, також підтвердив, що сесію закрито, але не зміг пояснити, що заважало організувати трансляцію», – уточнила журналістка 061.ua.

Їм вдалося пройти в приміщення через вхід до тервиборчкому, але далі їх знову не пустив начальник відділу внутрішньої політики Сергій Шулдик з охороною. За її словами, у коридорів було багато поліцейський, однак вони не реагували на те, що відбувається.

Юрист ІМІ Алі Сафаров повідомив, що з березня 2020 року постанова Кабміну про карантин змінилася – фактично з неї прибрали обмеження щодо журналістів. Він уточнив, що обмеження журналістів до доступу на сесію під приводом карантину будуть незаконними й не відповідатимуть вимогам чинного законодавства. Крім того, медіаюрист зазначив, що в міськраді не можуть закрити доступ журналістів без відповідних рішень щодо порядку допуску осіб до приміщення міськради.

«Це має визначатися або регламентом, або спеціальним рішенням щодо порядку допуску сторонніх осіб на період COVID-19. Кожен орган місцевого самоврядування ухвалює рішення, вони можуть називатися по-різному. У будь-якому разі такий документ має бути, але ж якщо його немає, а охоронець на вході каже, що просто через карантин вас не допускають, то це вже  порушення законних прав журналістів і тягне за собою відповідальність, згідно зі статтею №171 КК України», – пояснив пан Сафаров.

Нагадаємо, 27 жовтня Жовтневий районний суд Запоріжжя повідомив, що через карантин обмежив доступ до засідань – пускатимуть до зали лише учасників процесу. Юрист ІМІ заявив, що ці обмеження мають ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Фото: Ельміра Шагабудтдінова / ІМІ
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY