detector.media
19.10.2020 12:59
Європарламент заснував премію імені Дафни Каруани Галіції
Європарламент заснував премію імені Дафни Каруани Галіції
Лауреати отримуватимуть виграш у розмірі 20 тисяч євро.

Європейський парламент 16 жовтня 2020 року заснував премію за журналістські розслідування імені Дафни Каруани Галіції, мальтійської журналістки-розслідувачки, яку вбили 16 жовтня 2017 року. Про це повідомив Європарламент.

«Премія Дафни Каруани Галіції відзначає важливу роль, яку відіграють журналісти в збереженні наших демократій, і буде нагадувати громадянам про важливість вільної преси. Ця премія покликана допомогти журналістам у життєво важливій і часто небезпечній роботі, яку вони виконують», – сказала віцепрезидентка Європарламенту Гейді Гаутала.

Незалежна комісія обиратиме номінантів та лауреатів премії серед журналістів або команд журналістів, які базуються в Європейському Союзі. Переможця обиратимуть щороку, починаючи з жовтня 2021 року. Лауреати отримуватимуть виграш у розмірі 20 тисяч євро.

Як писав ДМ, у жовтні 2017 року Європейський парламент назвав залу для співробітників ЗМІ у своїй будівлі на честь вбитої на Мальті журналістки-розслідувачки Дафни Каруани Галісії.

Нагадаємо, 53-річна Дафна Каруана Галіція загинула 16 жовтня 2017 року. Її автомобіль вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому. Пані Каруана Галіція була відома своїми розслідуваннями корупції прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската та інших представників влади на основі «Панамського архіву».

У травні 2019-го Рада Європи закликала Мальту провести незалежне розслідування щодо вбивства журналістки.

Незабаром після її вбивства на Мальті затримали трьох підозрюваних, їм висунули офіційні звинувачення.

21 вересня 2019 року прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат призначив суддю у відставці Емерітуса Майкла Малліа провести незалежне громадське розслідування вбивства журналістки.

20 листопада 2019 року поліція затримала бізнесмена, власника компанії 17 Black Йоргена Фенека в рамках кримінального провадження щодо вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції. Через його свідчення у Мальті заарештували колишнього главу апарату уряду

На тлі протестів через вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції Джозеф Мускат 12 січня пішов у відставку з посади прем'єр-міністра Мальти.

Фото: Європарламент

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY