detector.media
02.10.2020 20:45
У Білорусі офіційно скасували акредитації для журналістів усіх іноземних ЗМІ. Їх видаватимуть наново
У Білорусі офіційно скасували акредитації для журналістів усіх іноземних ЗМІ. Їх видаватимуть наново
Заявки на нові акредитації планують приймати з понеділка, 5 жовтня.

Влада Білорусі без попередження офіційно скасувала акредитацію усіх журналістів іноземних засобів масової інформації. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як заявили в МЗС Білорусі, таким чином начебто виконується пункт Концепції інформаційної безпеки країни про те, що «найважливішою цільовою установкою забезпечення інформаційної безпеки є інформаційний суверенітет» Білорусі.

Рада міністрів Білорусі ухвалила нову редакцію Положення про порядок акредитації іноЗМІ, але текст документа обіцяють оприлюднити пізніше. Наразі в повідомленні перелічені заходи, що, за словами МЗС, мають полегшити процедури акредитації; про «захисні» заходи в повідомленні прямо не згадано.

Заявки на нові акредитації планують приймати з понеділка, 5 жовтня. Пріоритет при акредитації матимуть громадяни тих держав, де зареєстроване їхнє ЗМІ. Нині в низці іноЗМІ місцевими кореспондентами працюють громадяни Білорусі.

Нове положення про акредитацію, на думку МЗС, дозволить «спільно вибудувати нову, більш ефективну й прозору модель взаємодії з метою розповсюдження об’єктивної й різнобічної інформації про Білорусь за кордоном».

Нагадаємо, Олександр Лукашенко неодноразово критикував іноземні ЗМІ, які висвітлюють події в Блорусі з тієї сторони, яку не демонструє білоруське державне телебачення. Діставалося і чиновникам, «які чекають вказівок, як в цьому випадку чинити».

«Не треба чекати ніякого кінця електоральної кампанії. Видворяти звідси, якщо вони не дотримуються наших законів і звуть людей на майдани», - заявив Лукашенко 23 липня, ще до виборів.

У Білорусі є ЗМІ, яке останні кілька років працює без акредитації - і досить успішно. Це польський телеканал Belsat. Однак штрафи його співробітників щорічно перевалюють за сотню тисяч доларів.

Раніше з Білорусі депортували із забороною в'їзду на п'ять років відомого шведського фотокореспондента, переможця World Press Photo Пола Хансена. Його затримали 27 серпня разом із більш ніж 40 іншими журналістами.

Також з Білорусі депортували російських журналістів з німецького телеканалу ARD.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY