detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
20.08.2020 13:20
Нацрада відмовила КРТ у продовженні ліцензії
Нацрада  відмовила КРТ у продовженні ліцензії
Телекомпанія подала позов на дії регулятора до Окружного адміністративного суду.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення  відмовила у продовженні ліцензії телеканалу КРТ (ТОВ «Телестудія “Астра-ТБ”»). Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 20 серпня.

Підставою для не продовження ліцензії Нацрада назвала попередження за 2005, 2006 і 2016 роки, які не були скасовані судом. Як вже писав «Детектор медіа», нинішня ліцензія КРТ була продовжена у 2010 році, тож попередження за 2005 і 2006 роки були зафіксовані в іншій ліцензії. Зазвичай Нацрада бере до уваги лише ті санкції, які зафіксовані в останній ліцензії компанії.

Це рішення підтримали всі присутні на засіданні члени регулятора (Олександр Ільяшенко був відсутній через хворобу).

Представник КРТ на засідання не з’явився. Однак від телекомпанії надійшла заява, де КРТ звертає увагу на те, що відповідно до норм закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» розгляд заяв про ліцензування  мають розглядатися після завершення карантину, який продовжений до 31 серпня 2020 року. Також компанія заявила що звернулась до суду щодо попередніх рішень регулятора і просила відкласти питання про продовження ліцензії до рішення суду. «30.07 2020 року члени Нацради провели засідання на якому з порушенням закону порядку фактично було прийнято ряд рішень щодо товариства щодо переоформлення та продовження дії ліцензії. З цього приводу нами подана позовна заява до Окружного адміністративного суду міста Києва», - йшлось у листі телекомпанії, який під час засідання зачитав відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Втім члени Нацради звернули увагу на те, що ліцензіат  повідомлений про запрошення на засідання.  Пан Зіневич зазначив, що ліцензіат свідомо відмовився бути присутнім при розгляді згаданого питання.

 «Ми забезпечили обізнаність мовника про те, що його питання буде слухатись, він мав усі можливості та права захищати свою позицію  безпосередньо на засіданні. На жаль, він цим не скористався», - додала  голова Нацради Ольга Герасим’юк

Нагадаємо, 30 липня Нацрада розглянула заяву каналу КРТ про переоформлення і продовження строку дії ліцензії. Однак розгляд питання перенесли, адже для розгляду питання про відмову в продовженні ліцензії потрібно запросити на засідання представників компанії та дати їм можливість висловити аргументи. Також 30 липня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ «Телестудія “Астра-ТБ”») через мову ворожнечі та образи на адресу спільноти ЛГБТ+

Для каналу КРТ це  мала бути шоста перевірка, призначена за останні місяці. 23 квітня і 21 травня Нацрада призначила перевірки КРТ через трансляцію програм «Прайм аналітика» Руслана Коцаби і «ТБУ» («Топ-блогери України»), у яких Нацрада вбачала ознаки пропаганди агресії, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи, порушення вимог щодо об’єктивної інформації. 4 червня – через трансляцію 9 травня Параду перемоги з Мінська. 18 червня – через порушення правил мовлення в дні пам’яті та пісню Льва Лещенка. 2 липня – через схвальні висловлювання про парад перемоги в Москві 24 червня та показ його фрагментів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY