detector.media
15.08.2020 17:56
Білоруського блогера, автора телеграм-каналу Nexta оголосили в розшук у Росії
Білоруського блогера, автора телеграм-каналу Nexta оголосили в розшук у Росії
Оскільки Білорусь та Росія поєднались у Союзну державу, його оголошено в розшук одразу в обох країнах.

Білоруського блогера Степана Путила (Nexta), засновника і автора популярних телеграм-каналів, які висвітлюють протести в країні, оголосили в розшук у Росії. Про це свідчать дані на сайті МВС РФ. 

Раніше проти Степана Путила відкрили кримінальну справу в Білорусі за статтею про організацію масових заворушень і також оголосили в розшук. Блогеру загрожує до 15 років в'язниці.

Телеграм-канали Nexta і Nexta Live, які він заснував, є найпопулярнішими в Білорусі. Під час відключення інтернету в країні в день виборів, 9 серпня, і після них ці канали були одним із небагатьох джерел новин про те, що відбувається в Білорусі. У них публікувалися зняті жителями ролики про жорстокість силовиків, акціях протестів, а також плани активістів.

На каналі немає штатних журналістів, а контент збирають і публікують четверо людей, яким білоруси через чатбот скидають новинні повідомлення, а також фото та відео – нині це докази брутальної поведінки силовиків з народом, що потім розходяться мережею та іноземними медіа.

Усі четверо працівників редакції не беруть участі в протестах, тому що знаходяться в Польщі. В інтерв’ю «BBC Україна» головний редактор Nexta Роман Протасевич зізнався, що змушений був тікати за кордон через переслідування спецслужб. 

«Зараз і на мене, і на Степана (засновника – Ред.) заведено від чотирьох до шести кримінальних справ із загальним терміном позбавлення волі до 25 років. Там статті "розкриття держтаємниці", "образа президента", "підбурювання до масових безладів" тощо. Скільки реально справ, ми й гадки не маємо», – розповів журналіст.

Детальніше про найпопулярніший телеграм-канал Білорусі читайте тут.

Що відбувається з медіа й журналістами в Білорусі, де тривають протести, - «Детектор медіа» розповідав тут.

Раніше повідомлялось, що в Білорусі створять сайт, де публікуватимуть особисті дані омонівців, які розганяли протести, та фальсифікаторів виборів.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати, дубинки та гумові кулі. з 9 серпня відомо про затримання майже 7 тисяч людей та поранення приблизно сотень протестувальників. Щонайменше дві людини загинули.

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З державних білоруських ЗМІ звільняються журналісти. Білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY