detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
02.07.2020 14:10
Нацрада перевірить «1+1» через показ серіалу «Кухня» російською мовою
Нацрада перевірить «1+1» через показ серіалу «Кухня» російською мовою
2 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «1+1» через трансляцію російського серіалу російською мовою.

Нацрада отримала скаргу активіста громадського руху «Відсіч» Максима Ковбика на те, що у квітні-травні канал «1+1» показував серіал «Кухня» російського виробництва російською мовою. Моніторинг Нацради підтвердив ці дані: канал показував цей серіал російською мовою з українськими субтитрами. За інформацією Держкіно, «1+1» має прокатні посвідчення на цей серіал, а відповідно до них мовою розповсюдження серіалу є українська.

Нацрада вбачає ознаки порушення каналом «1+1» вимог закону про мовні квоти на телебаченні. Адже закон передбачає трансляцію іноземних фільмів і серіалів з українським дубляжем або озвучкою.

Зокрема, абзац 2 пункту 5 статті 10 закону про телебачення і радіомовлення предбачає: «Телерадіоорганізації ... здійснюють трансляцію фільмів та/або передач, які не є їхнім власним продуктом, виключно державною мовою, за винятком фільмів і передач (крім дитячих та анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року».

Члени Нацради одноголосно підтримали призначення перевірки «1+1».

Нагадаємо, раніше колишній член Нацради Сергій Костинський заявив, що Нацрада проігнорувала скаргу «Відсічі» на ознаки порушення закону про мовні квоти в ефірі «1+1». Оскільки перший заступник голови Нацради Валентин Коваль в ефірі «Суспільне Київ» сказав, що «1+1» мав право транслювати «Кухню» російською мовою, бо цей продукт вкладається в частку 25%, яка передбачена для іншомовного контенту. Сергій Костинський нагадав, що закон зобов’язує дублювати або озвучувати українською мовою іноземні фільми та серіали.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY