detector.media
04.06.2020 13:10
Омбудсман розкритикувала ЗМІ, які оприлюднили дані потерпілої від насильства в Кагарлику
Омбудсман розкритикувала ЗМІ, які оприлюднили дані потерпілої від насильства в Кагарлику
Людмила Денісова також попросила Нацраду з питань телебачення і радіомовлення донести до представників медіа «не переходити межу моральних цінностей, за якою стоїть людина, її права і свободи».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова розкритикувала засоби масової інформації, які оприлюднили персональні дані та фото потерпілої в справі про насильство з боку поліцейських Кагарлицького відділення поліції. Про це 4 червня вона повідомила в Facebook.

Пані Денісова обурена, що журналісти не дотримуються принципів журналістської етики та толерантності.

«Окремі медіа не враховуючи моральні аспекти і права людини оприлюднили персональні дані та фотознімки потерпілої від насильницьких дій працівників Кагарлицького відділення Національної поліції України. Відповідно до статті 32 Конституції України ніхто не може втручатися в особисте життя, використовувати інформацію про особу без її згоди. Публікація фотографій особи без її згоди є порушенням статей 301 та 308 Цивільного Кодексу України, статті 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації», статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"», – йдеться в повідомленні.

Омбудсман закликала медіа дотримуватися Конституції України та законів, аби уникати приниження честі та гідності людини.

Нагадаємо, 28 травня 2020 року низка медіа поширила «сенсаційні подробиці» та фотографії жінки, яка звинувачує двох поліцейських у тому, що вони зґвалтували й побили її у відділку. Згодом деякі ЗМІ заблюрили обличчя на фотографіях або взагалі прибрали їх. 

1 червня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «1+1» публічний осуд за сюжет від 26 травня «Резонансна справа» про потерпілу у справі про насильство з боку поліцейських Кагарлицького відділення поліції. КЖЕ вказала, що в сюжеті ТСН порушені стаття 3 (журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини) та стаття 18 (журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних з дітьми) Кодексу етики українського журналіста. Ці статті Кодексу порушили й інші ЗМІ, які поширили інформацію ТСН або давали власні матеріали, у яких розкривали персональні дані потерпілої.

2 червня Моніторингова місія ООН з прав людини нагадала, що неприпустимо розголошувати особисті дані постраждалих від сексуального насильства й тортур, адже це може мати негативний вплив та в майбутньому змусити потерпілих не повідомляти про таке насильство.

Фото: Людмила Денісова / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY