detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
01.06.2020 10:00
Маски геть! Коронавірус у новинах і токшоу 18–24 травня 2020 року
Маски геть! Коронавірус у новинах і токшоу 18–24 травня 2020 року
У теленовинах пандемія відходить на другий план, журналісти найбільше цікавляться тим, коли нарешті можна буде на пляж, а на ток-шоу всі ходять без масок.

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, ««112»» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Пандемія не минула, але цікавість до неї потроху минає — так можна охарактеризувати висвітлення коронавірусної тематики у щоденних новинах 18-24 травня. Згадок про коронавірус у новинах щотижня меншає. У випусках новин, які досліджує «Детектор медіа» говорили переважно про соціальні аспекти послаблення карантину: як працюватиме транспорт, як відновлюють роботу кафе, дитсадки та зоопарки. Про це в моніторингу щоденних новин розповіла оглядачка «Детектора медіа» Зоя Красовська.

Матеріали про пандемію помітно «легшають». Так, 20 травня 5 канал повідомив про альтернативне тестування — замість лабораторних чи швидких тестів виявляти хворих вчать собак: «Фахівці переконані, що недужі мають однаковий запах. Якщо собакам вдасться його розпізнавати тоді вони зможуть визначати хвора людина на COVID-19 або ні. Поки що успіху у цій нелегкій справі вони не досягли. але плідно над цим працюють і впевнені, щоб навчити собак їм може знадобитись кілька місяців». За дотепною формою приховується хибний зміст, оскільки тестування залишається єдиним способом встановити точний діагноз і впливати на поширення хвороби. І провокувати скептичне ставлення аудиторії до тестів — не найкраща ідея.

Матеріали, що розповідають про коронавірус — це переважно зведені хроніки з даними різних регіонів, інформація про кількість тих, хто захворів, помер чи одужав. Про послаблення карантину говорять чиновники і керівники обласних державних адміністрацій. Зокрема, деякі з них повідомяють про неготовність до того, що після послаблення карантину люди кинуться в ресторани та нічні клуби (зокрема, так висловлювався Віталій Кличко). Про те, як ведеться бізнесу в часи карантину, розповідали на «Україні». Чимало сюжетів на різних каналах показують, як мешканці різних регіонів порушують карантин і не дотримуються встановлених правил.

Після оголошення послаблення карантину чимало сюжетів на всіх каналах були присвячені роз'ясненням, що можна і чого не можна робити. Висловлювались у таких матеріалах прем’єр Денис Шмигаль, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, його заступник Віктор Ляшко та інші урядовці. Зокрема останній заявив про те, що пляжний сезон в Україні таки буде (про це повідомили ICTV, «Україна», «1+1», «Інтер», «UA:Перший») — мовляв, морська вода знищує коронавірус, а у прісній збудник виживає, але заразитися в проточній воді доволі складно. Втім, коли відкриються пляжі, Ляшко поки що не знає.  

Страйк медиків за несвоєчасні доплати висвітлювали ICTV, «Україна», 5 канал, «UA:Перший» , СТБ і «112». Розповідали і про інфікування медиків на Тернопільщині («Україна»), Львівщині («UA:Перший») тощо.

В новинах також ішлося про поліпшення ситуації з коронавірусом у Європі, зокрема в Італії, Іспанії, Польщі, Німеччині, Бельгії, Греції та інших країнах. А також про те, що 15 червня можуть послабити кордони Євросоюзу.

Канал «112» у новинах розповів, що українська «Мрія» начебто стала прикриттям для польсько-китайських оборудок під час президентської виборчої кампанії у Польщі. В новинах із посиланням на польські ЗМІ розповідають, що маски і респіратори, які зустріло з Китаю на борту літака АН-225 керівництво Польщі, були неналежної якості і необґрунтовано дорогі. Респіратори, які мали б захищати медиків від коронавірусної інфекції, не були схвалені для використання в Євросоюзі, а сертифікат якості вантажу надала невідома італійська компанія без медичного бекґраунду.

«1+1» повідомив, що за останніми даними коронавірус не передається через поверхні. «Найчастіше пацієнти заражалися трьома шляхами: від члена родини, у лікарні, і церкві. Усі сходяться на думці, що найнебезпечнішим для здоров'я людей залишається натовп», — повідомили в ТСН 18 травня. З полегшенням розповіли і про те, що комарі не переносять коронавірус (ICTV). А «UA:Перший», «1+1» та ICTV повідомили, що тестування ліків від коронавірусної інфекції на людях, проведені в США, виявилися успішними. «Україна» розповіла, чого найбільше бояться українці — виявилося, що третина опитаних дослідницькою компанією «Градус» відчуває тривогу, більшість боїться захворіти на коронавірусну хвовробу або що захворіють їхні близькі. На «Інтері» вийшов цикл сюжетів про «коронавірусні заробітки» — про страхування від недуги, про коронавірусний мерч, зростання потреби у спілкуванні з психологами («Для мільйонів пар ця місія виявилася нездійсненою. У всьому світі бум розлучень, сімейних сварок, звернень до психологів. У психотерапевтів зараз ажіотаж і навала карантинних пацієнтів, а відтак і їхні прибутки ростуть»).

Коронавірус впливає на те, що в новинах більше говорять про окремі регіони, зокрема про ті, в яких ситуація гірша (Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Одеська області тощо).

Після тижневої паузи в новини «112» повернулися матеріали з ознаками замовності про благодійність фонду Оксани Марченко та Віктора Медведчука. Коронавірусну тему також використовували для піару Арсенія Яценюка. На каналі «Україна» розповіли, що міністр охорони здоров’я відвідав Чернівецьку область, та принагідно згадали експрем’єра: «Приїхати на Буковини закликав неодноразово двічі прем'єр міністр Арсеній Яценюк. Він сьогодні також був у Чернівецькій області. Медсестрам першої міської лікарні опорної у боротьбі з COVID-19 він передав грошову допомогу». Крім того, традиційні сюжети про доброчинність Ахметова виходили на «Україні», а ОПЗЖ — на «Інтері».  На «Інтері» також уже не вперше піарили бізнесмена Саліма Караме, який долучився до організації хостелу для медиків в Києві.

Ситуація з виявленням коронавірусної хвороби в одного з депутатів фракції «Батьківщина» та самоізоляцією всієї фракції збільшила кількість згадок про цю політичну силу  

Про коронавірус на політичних токшоу ще говорять, але вже дуже неохоче — про це пише в моніторингу токшоу оглядач «Детектора медіа» Олександр Крумін. Трендом тижня стало недотримання маскового режиму: гості «Свободи слова» ICTV, «Народ проти» каналу ZIK, «Свободи слова Савіка Шустера» на «Україні» та «Права на владу» «1+1» масок не мали.

Спікери, пов'язані з медичною сферою, були лише на каналах Медведчука: «112», ZIK і NewsOne. Зокрема медичний бізнесмен і телеведучий Андрій Пальчевський, якого всіляко просувають медіа Медведчука, встиг відвідати найбільшу кількість шоу — «Пульс» («112»), «Український формат» та «Протистояння» на NewsOne. Пальчевський в студії «Українського формату» говорив не так про медицину, як про політику, зокрема повідомив, що кандидатом в очільники Києва від «Слуги народу» може стати нинішній заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Згодом Ляшко в інтерв’ю «Українській правді» назвав це цікавою ідеєю.

Голова медичного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький засвітився на шоу «Народ проти» (ZIK), а голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко на «Протистоянні» (NewsOne). Інші канали поволі переключають увагу на інші теми.

Пом'якшення карантину. Що і як запрацює після 22 травня, у студії ICTV розповідав прем’єр Денис Шмигаль.

Медична реформа стала темою для розмови Михайла Радуцького з ведучою «Народ проти».  Наташа Влащенко бомбардувала гостя запитаннями про «медреформу Супрун», від якої, мовляв, ніяк не відмовиться нова влада. Радуцькому довелося захищати колишню виконувачку обов’язків міністра охорони здоров’я — пояснювати, що Уляна Супрун була не авторкою, а виконавицею змін. Та й медреформу не скасовують, а лише модифікують, аби вона, мовляв, відповідала викликам сьогодення.

Згадували про коронавірусну пандемію і в студії «Пульсу» («112») та «Протистояння» (NewsOne).

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY