detector.media
23.03.2020 15:10
Журналісти порушили етичні принципи, поширюючи заяви Філарета про коронавірус – КЖЕ
Журналісти порушили етичні принципи, поширюючи заяви Філарета про коронавірус – КЖЕ
Комісія з журналістської етики повідомила, що занепокоєна та засуджує тиражування мови ворожнечі щодо ЛГБТ-спільноти та заклики до нехтування вимогами карантину в медіа.

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

Комісія повідомила, що журналісти порушили етичні принципи під час поширення заяв Патріарха Філарета 22 березня.

«Українські медіа поширили новину, зроблену на основі інтерв'ю Патріарха Філарета «4 каналу», який, зокрема, зазначив, що пандемія коронавірусу виникла та поширюється «через одностатеві шлюби». Крім того, тиражувався заклик Філарета брати участь у причастях в культових спорудах на час карантину», – йдеться в повідомленні.

КЖЕ детально описує, що не так робили ЗМІ з точки зору журналістської етики. «Детектор медіа» публікує висновки Комісії повністю:

  1. Обрали у якості заголовка дискримінаційне висловлювання. Деякі медіа не тільки винесли у заголовок висловлювання Філарета, але й не взяли його у лапки. Треба пам’ятати, що така практика є вкрай небезпечною, оскільки повторення ярлику призводить до його утвердження як загальноприйнятого стереотипу. Щобільше, дискримінаційні висловлювання, розтиражовані медіа, можуть спричинити сплеск гомофобії та злочинів на ґрунті ненависті. Це порушує п.9 Кодексу етики українського журналіста про те, що факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення, без додаткового коментаря чи пояснення, чому вказані висловлювання є дискримінаційними та / або антинауковими
  2. Подали новини без дотримання балансу, додаткових пояснень, беків, коментарів експертів чи лікарів. Це є порушенням п. 6 Кодексу етики українського журналіста про обов’язок  поважати право громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події. А також міститься порушення п.10 Кодексу, відповідного до якого точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.
  3. Вживали некоректну термінологію, зокрема «гомосексуалізм», замість «гомосексуальність». Термін «гомосексуалізм» є застарілим і образливим. Після 1990 року, коли поправка про вилучення гомосексуальності зі списку хвороб була прийнята Всесвітньою організацією охорони здоров'я, питання про те, чи є гомосексуальність патологією, можна вважати остаточно закритим. Комісія з журналістської етики нагадує, що головним завданням журналіста є об’єктивне висвітлення подій, а не поширення мови ненависті.

Таким чином, у багатьох новинах по цій темі був порушений п.15 Кодексу етики українського журналіста, який говорить про те, що ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання та інших ознак.

Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам та редакціям:

  1. Розуміти, що слова, сказані публічною людиною, яка користується довірою широкого кола людей, можуть часто сприйматися «на віру», без додаткової перевірки чи аналізу. Завдання журналіста –  подати цей аналіз у матеріалі.
  2. Поважати право аудиторії на достовірну та об’єктивну інформацію і під час підготовки матеріалів, які містять дискримінаційні та антинаукові висловлювання, додавати коментарі фахівців та пояснення, які дають аудиторії повну і всебічну характеристику описуваного явища.
  3. Не оцінювати суб’єктивно, що видається смішним, неправдивим або «й так зрозумілим» суспільству. Натомість дати вичерпну інформацію, щоб читач чи глядач зміг прийняти своє власне поінформоване рішення про описувану подію чи твердження.
  4. Під час висвітлення тематики, яка стосується вразливих до дискримінації груп, пам’ятати, що ЗМІ впливають на суспільство, і від кута подачі новин, у тому числі, залежить поширення злочинів на ґрунті ненависті.
  5. При підготовці журналістських матеріалів про ЛГБТ-спільноту використовувати посібник ГО «Інсайт» «Как правильно писать о ЛГБТ. Курс для журналистов». А також пройти безкоштовний онлайн курс «Як писати про ЛГБТ: Курс для журналістів» на платформі «Прометеус».
  6. У всіх чутливих випадках керуватися Кодексом етики українського журналіста, а також звертатися до Комісії за роз'ясненням чи порадою.

Як писав ДМ, 19 березня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в медіа поширюється багато недостовірної інформації й маніпуляцій щодо пандемії коронавірусу. Заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав ЗМІ не «гнатися за гучними заголовками», перевіряти інформацію й користуватися лише офіційними джерелами.

Нагадаємо, з 12 березня спершу в Києві, а потім по всій Україні запроваджено карантин через пандемію коронавірусу COVID-19. Протягом трьох найближчих тижнів буде обмежено навчальний процес і масові заходи. Через карантин українські національні телеканали запровадили низку заходів для запобігання поширенню коронавірусу. 

Згодом влада вирішила закрити в містах усі заклади, крім продуктових магазинів та аптек. 17 березня припинено рух метрополітену у Києві, Харкові та Дніпрі. Міжміське автобусне й залізничне сполучення призупинено з 18 березня. З 23 в Києві обмежили користування громадським транспортом. Ним зможуть користуватися лише окремі категорії працівників, серед яких – журналісти, за наявності спеціальних квитків.

Фото: Еspreso.tv

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY