detector.media
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
29.02.2020 21:15
На що Держкіно витрачало гроші у 2019-му і хто з виробників повернув йому найбільше коштів?
На що Держкіно витрачало гроші у 2019-му і хто з виробників повернув йому найбільше коштів?
Держкіно розподілило 429,6 млн грн на державну підтримку кіно. А виробники фільмів перерахували відомству 24,4 млн грн від комерційного використання прав на фільми.

У державному бюджеті на 2019 рік на бюджетну програму «Державна підтримка кінематографії» було закладено 508,3 млн грн (із них 505,3 млн – із загального фонду бюджету). Також у держбюджеті на 2019 рік закладали 420 тис. грн. на гранти Президента України молодим кінодіячам і премії за видатні досягнення у галузі кінематографії.

Втім, за підсумками року Державне агентство з питань кіно розпорядилося меншими коштами на державну підтримку кіно. За загальним фондом державного бюджету відомство розподілило 429,6 млн грн, повідомили в Держкіно у відповідь на запит «Детектора медіа».

Видатки розподілилися таким чином:

1. Виробництво і розповсюдження документальних, просвітницьких, анімаційних, дитячих, авторських і дебютних фільмів (які держава може профінансувати на 100% вартості виробництва) – 150,4 млн грн:

2. Виробництво і розповсюдження ігрових, анімаційних фільмів (які держава може профінансувати на 80% вартості виробництва) – 234,9 млн грн:

3. Проведення 115 заходів у сфері кінематографії, з них профінансовано 112 – 44,3 млн грн:

Наприкінці року у Держкіно залишалися не використані на виробництво фільмів за державним замовленням кошти. Міністерство культури, молоді та спорту запропонувало Мінфіну дозволити перерозподілити кошти між напрямками підтримки: 49 млн грн спрямувати на фінансування фільмів переможців 11-го і 12-го пітчингів Держкіно. Але 20 грудня у Мінфіні відмовили. Зрештою, у зв’язку з обмеженим проведенням платежів Держказначейством, Держкіно повернуло до держбюжету не використані 2,2 млн грн.

Наводимо таблицю з видатками Держкіно за 2019 рік. У ній, зокрема, міститься інформація щодо фільмів, яким відомство надало фінансову підтримку на виробництво та промо, фестивалі, дні українського кіно та інші заходи підтримані агентством минулого року.

Тим часом виробники фільмів у 2019 році перерахували Держкіно 24,4 млн грн від комерційного використання прав на фільми.

Найбільша сума – майже 13,3 млн. грн – надійшла від ТОВ «Кіноквартал», виробника романтичної комедії «Я, Ти, Він, Вона», режисером, сценаристом і виконавцем головної ролі в якій був нинішній президент України Володимир Зеленський. Стрічка вийшла в національний прокат 27 грудня 2018 року та стала рекордсменом за зборами серед українських фільмів, зібравши понад 71 млн гривень.

Другу за розмірами суму – понад 4,1 млн грн – повернуло ТОВ «Стар медіа», виробник комедії «Секс і нічого особистого». Фільм вийшов у прокат в Україні 20 грудня 2018 року, його бокс-офіс склав понад 25 млн грн.

Понад 1,4 млн грн повернули Держкіно виробники фільму для сімейної аудиторії «Груднева казка» (у прокат вийшов під назвою «Пригоди S Миколая») – ТОВ «Бік хенд філмс». Стрічка побувала в прокаті двічі – перед новим 2019 роком і перед новим 2020 роком, а крім того, її показав канал «1+1».

Повернені кіновиробниками кошти надходять до спеціального фонду бюджету Держкіно.

У 2019 році зі спецфонду Держкіно витратило 9 млн грн:

За наказом Мінфіну наприкінці року Держкіно перерахувало до Держказначейства 19,3 млн грн власних надходжень. Станом на 1 січня 2020 року залишок коштів спецфонду Держкіно становив майже 20 млн грн.

Не лише Держкіно не змогло розподілити всі закладені в законі про держбюджет на 2019 рік кошти. Подібна ситуація сталася і з Українським культурним фондом.

У відповідь на наш інформаційний запит в УКФ повідомили, що 109,5 млн грн, які були заплановані на підтримку кінопроєктів 2019 року, не були використані фондом і за підсумками минулого року їх повернули до держбюджету. Згідно з річним звітом УКФ, у 2019 році на підтримку аудіовізуального сектору фонд планував виділити 400 млн грн, але по факту підтримав проєктів на загальну суму трохи більше 291 млн грн.

У держбюджеті на 2020 рік на підтримку кіно через УКФ заклали 150 млн грн. Але дотепер чіткого уявлення в МКМС, як і на що виділяти ці кошти, немає. Міністерство розглядає можливість перенаправити цю суму в Держкіно, щоби підтримати девелопмент кінопроєктів, проте документа з цього приводу відомство досі не оприлюднило.

Ідея зосередити всі гроші на кіно в Держкіно непогана. Але важливо згадати, що торік УКФ повернув до бюджету 109,5 млн грн, які фактично були закладені саме на кіно і не були витрачені. З іншого боку, Міністерство культури, молоді та спорту добилося перегляду результатів 11-го пітчингу Держкіно: кількість переможців скоротили зі 101 до 46 саме через те, що не вистачало коштів Держкіно. Логічно було б гроші на кіно з УКФ спрямувати на кіно в Держкіно і підтримати більше проектів з 11 пітчингу. Чи зверталося МКМС до Мінфіну з такою пропозицією? Якщо зверталося, то чим Мінфін аргументував відмову? Якщо не зверталося, то чому? І що буде зі 150 млн грн на кіно, які закладені в УКФ на 2020 рік, але УКФ конкурс на кіно цього року не оголошував? Чи встигне МКМС перекинути гроші з УКФ до Держкіно, чи гроші знову «згорять»?

Авторка цього матеріалу протягом кількох місяців намагалася через прессекретаря отримати відповідь на ці та інші запитання в міністра, але не змогла цього зробити. «Детектор медіа» готовий оприлюднити бачення міністра.

Фото: tsn.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY