detector.media
04.01.2020 12:21
Галазюк: Я взяв слово «ДНР» у лапки – це був злочин
Галазюк: Я взяв слово «ДНР» у лапки – це був злочин
Журналіст та автор «Радіо Свобода» Олег Газлазюк, якого з 2017 року утримували бойовики на Донбасі, а в грудні 2019-го звільнили в рамках обміну, розповів про те, як його затримали та які злочини приписували.

Про це він розповів у коментарі «Радіо Свобода».

«При виїзді на КПП схопили, одягли мішка, повезли назад в Торез. Відношення до мене було більш-менш лояльне, але я просидів із мішком на голові три доби. Затримання проводяться по статті ще українського кодексу "боротьба з організованою злочинністю". Тобто публікація матеріалів на "Радіо Свобода" прирівнювалась до бандитизму», - сказав Олег Галазюк.

Він зазначив, що у матеріалах його так званої кримінальної справи було сказано, що він у своїх текстах назвав частину Донбасу «окупованою Росією».

«Моя злочинність полягала в тому, що очевидні для всього світу речі – що це окуповані території, згідно українського законодавства, - вони прирівнювались до розпалювання національної ворожнечі. За висновком "експерта", те, що я поставив слово "ДНР" в лапки – це був злочин», - додав публіцист.

Нагадаємо, автор текстів для «Радіо Свобода» Олег Галазюк перебував у полоні бойовиків із серпня 2017 року. Колеги тривалий час не відкривали його особистість: була надія, що так переговори про обмін йтимуть ефективніше. Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла, що його затримували двічі. Він повернувся в окупований Донецьк, бо не зміг знайти роботу на підконтрольній українському уряду території.

7 серпня 2019 року в окупованому Донецьку так званий «Верховний суд» «засудив» Олега Галазюка до 16 років колонії суворого режиму з позбавленням права публікацій у ЗМІ й інтернет-ресурсах терміном на чотири роки. Його звинуватили за статтею шпигунство, екстремізм, розпалювання міжнаціональної ворожнечі і за співпрацю з «Радіо Свобода».

29 грудня 2019 відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY