detector.media
Єлизавета Мосійчук
«Детектор медіа»
23.11.2019 16:48
«Громадське телебачення» планує призупинити супутникове мовлення
«Громадське телебачення» планує призупинити супутникове мовлення
Наразі припинення супутникового мовлення ще не затверджено та не відображено в бюджеті «Громадського» на наступний рік.

Днями «Детектор медіа» отримав анонімного листа, в якому повідомлялося, що «Громадське» нібито планує відмовлятися від телеефіру та скорочувати щонайменше 40 працівників. Ми попросили співзасновницю та голову ГО «Громадське телебачення» Наталю Гуменюк прокоментувати цю інформацію.

«Ми завжди думаємо з точки зору ефективності. І, розподіляючи наступний бюджет, думаємо, чи варти віддавати гроші на підтримку супутникового мовлення, чи інвестувати в digital – розвиток сайту та інших платформ. Звичайно, ми б хотіли, щоб у нас були зайві 300-400-500 тис. доларів, але наразі ми заряджені на максимальну ефективність», — зазначила вона.

За словами пані Наталі, донори «Громадського» більш схильні фінансувати проєктні витрати, аніж медійні платформи. У рік виборів в Україні присутність на супутнику була виправданою, але тепер це вже не вигідно.

«Зараз ми формуємо бюджет на 2020 рік, який затверджується Наглядовою радою. І ми думаємо про те, як бути максимально ефективними. У нас зазвичай бюджет невеличкий — 1,7 млн євро на рік — це і на телеканал, і на три платформи, сайт. Порівняно з бюджетами деяких медіа це дуже мало. Але ми зараз розглядаємо можливість щодо призупинення виходу на супутник, тому що супутник кодується в січні, затверджений більший бюджет суспільного мовника, який нарешті посилює новинну службу. Також ми отримали кілька цікавих пропозицій щодо створення диджитал-застосунків на кшталт AppleTV — для великих екранів. Ми подивилися також на рейтинги: після президентських виборів ми повертаємося на показники, які були до цього року», — розповіла Наталя Гуменюк.

За її словами, через припинення виходу на супутнику у «Громадському» відбудуться кадрові зміни, проте про масові скорочення не йдеться. Як розповіла пані Наталія, зміни перш за все торкнуться людей, які працюють виключно на телевізійній платформі, а не на всіх водночас, і з ними вже проведено відповідні розмови. Водночас дехто з працівників просто перейде на іншу роботу з наявних вакансій.

«Ми зараз зі всіма говоримо, з колективом. Зрозуміло, що якщо комусь доведеться шукати роботу, то краще робити це заздалегідь. Розумію, що є чутки, але нам важливо було якомога раніше вийти на розмову з колективом, тому що якщо це торкається кількох людей, то краще робити заздалегідь», — зазначила голова ГО «Громадське телебачення».

За словами пані Наталі, навіть не всім колегіальним органам уже повідомили про майбутні зміни.

«Є Наглядова рада і велика кількість колегіальних органів, ще не зі всіма встигли поговорити. Було принципово попередити перших кількох людей. Цього року нам пощастило бути присутніми на всіх платформах максимально з нашими обмеженими ресурсами, зокрема на супутнику, ми працюємо надалі в кабелі. Ще не піднімалося питання зобов’язань, договорів», — додала вона.

Раніше повідомлялося, що «Громадське» протягом року збиратиме на розвиток медіа 3 млн 600 тис. на платформі «Спільнокошт».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY