detector.media
26.10.2019 16:00
Стрічка «Додому» стала найкращим іноземним фільмом Босфорського кінофестивалю
Стрічка «Додому» стала найкращим іноземним фільмом Босфорського кінофестивалю
Повнометражний дебют «Додому» (EVGE) кримськотатарського режисера Нарімана Алієва визнано найкращим іноземним фільмом 7-го Міжнародного Босфорського кінофестивалю у Стамбулі.

Про це повідомляє пресслужба компанії-дистриб’ютора «Артхаус трафік».

Церемонія нагородження відбулася 25 жовтня у Стамбулі. Головну нагороду режисеру Наріману Алієву вручив голова Міжнародного журі - філіппінський режисер та володар пальмової гілки Канн за режисуру Бріянте Мендоза.

Крім того, нагороду за найкращу чоловічу роль отримав виконавець головної ролі у стрічцу «Додому» Ахтем Сеітаблаєв. 

Міжнародний Босфорський кінофестиваль засновано у 2011 році Міжнародною босфорською кіноасоціацією (IBCA) з метою розвитку та промоції турецького кінематографа. Цього року фестиваль представив глядачам 83 фільми з 25 країн світу. Разом з українською стрічкою за перемогу у міжнародному конкурсі змагалися ще 8 фільмів.

«Додому» розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв та Ремзі Білялов. Продюсером стрічки виступає Володимир Яценко («Атлантида», «Дике поле»), а його міжнародною промоцією займається компанія Wild Bunch.

В український прокат «Додому» вийде 7 листопада.

Як писав «Детектор медіа», дебютний повнометражний фільм кримськотатарського режисера Нарімана Алієва «Додому» було обрано Українським оскарівським комітетом претендентом на премію «Оскар» від України. Державне агентство України з питань кіно виділило 700 тис. грн на промокампанію стрічки закородоном, з можливим дофінансуванням. 

Українська прем'єра стрічки відбулася на 10-му Одеському кінофестивалі, де він був представлений у Міжнародній конкурсній програмі та взяв гран-прі фестивалю. Світова прем'єра відбулася в травні 2019 року в Каннах у межах конкурсної програми «Особливий погляд». У липні цього року «Додому» став найкращим фільмом Міжнародного кінофестивалю в Бухаресті (BIFF).

Стрічку «Додому» визнали нацкращою українські кінокритики та кіножурналісти. Фільм також отримав нагороду «Кіноколо» за найкращу режисуру.

Продюсер обіцяє, що фільм вийде в прокат у Франції, Великій Британії, Китаї, Туреччині та країнах Бенілюксу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY