detector.media
08.09.2019 14:44
Дезір привітав звільнення Сенцова і Сущенка та нагадав про полоненого Асєєва
Дезір привітав звільнення Сенцова і Сущенка та нагадав про полоненого Асєєва
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір привітав звільнення журналіста Романа Сущенка та режисера Олега Сенцова в рамках обміну утримуваними громадянами між Україною та Росією.

Відповідну заяву розміщено на сайті ОБСЄ.

«Я вітаю звільнення Олега Сенцова, Романа Сущенка і Кирила Вишинського сьогодні в Києві та Москві. Я закликав їх звільнити і від їхнього імені неодноразово спілкувався з російською та українською владою. Мені стало легше від їхнього звільнення після такого тривалого затримання», - сказав Арлем Дезір.

Він також закликав звільнити усіх журналістів, яких полонили чи заарештували з політичних причин у всіх країнах-учасницях ОБСЄ. Зокрема, Дезір закликав звільнити кореспондента «Радіо Свобода» Станіслава Асєєва, якого було затримано у «ДНР» у червні 2017 року і який досі знаходиться в полоні.

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року стало відомо, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018-го російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY