detector.media
16.05.2019 13:40
В Україні 20 інтернет-провайдерів не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – «Лабораторія цифрової безпеки»
В Україні 20 інтернет-провайдерів не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку – «Лабораторія цифрової безпеки»
Громадська організація «Лабораторія цифрової безпеки» перевірила 70 провайдерів та виявила, що 20 з них не блокують більшу частину сайтів із санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України. Водночас соціальні мережі «ВКонтакте» та «Одноклассники» блокують майже всі провайдери.

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань, проведених ГО «Лабораторія цифрової безпеки» у березні 2019 року на 70 провайдерах у всіх регіонах України за винятком Києва, передає прес-служба організації.

Зазначається, що інтернет-провайдери «Київстар», «Датагруп», «Воля» та миколаївський провайдер WildPark блокують по 240 сайтів, внесених до санкційного списку.

«Не всі українські інтернет-провайдери блокують сайти Криму, ОРДЛО та Росії. Менше 15 провайдерів, наприклад, не обмежують доступ до таких ресурсів: crimea.gov.ru, sprav.yandex.ua, dnr-life.ru, платформа WebMoney, сайти так званих "Министерства транспорта ДНР", "Министерства здравоохранения ДНР" та "Совета министров ЛНР"», – йдеться в повідомленні.

За даними громадсько ї організації, є провайдери, які блокували сайти по-різному в залежності від регіону.

«У місті Дніпро в один із вимірюваних тижнів березня один із тестованих провайдерів не блокував 185 санкційних сайтів, тоді як в інших містах таких ресурсів було 4-5. У Херсоні в перший тиждень березня тим самим провайдером не блокувалось 183 сайти», – розповіли в «Лабораторії цифрової безпеки».

Крім того, згідно з повідомленням, деякі українські провайдери не блокували популярні російські платформи «Одноклассники», mail.ru та yandex.ru:

Дані замірів інтернет-блокувань, зібрані Лабораторією цифрової безпеки, доступні за посиланням.

Нагадаємо, у 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини. 5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону.

Фото: Miranet

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY