detector.media
25.04.2019 11:06
Верховна Рада ухвалила закон про мову
Верховна Рада ухвалила закон про мову
Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів.

Загалом до другого читання законопроекту 5670-д було подано 2082 правки. Останні правки до документу підтримали 270 народних депутатів.

Жодного голосу за закон не дала фракція «Опозиційний блок», два депутати з групи «Партія "Відродження"» (Василь Гуляєв та Антон Кіссе) та п’ять позафракційних депутатів, а саме: Юрій Бойко, Євген Мураєв, Сергій Льовочкін, Сергій Дунаєв та Юлій Іоффе.

Перед голосуванням депутатам показали п’ятихвилинний фільм, у якому громадські діячі, письменники та активісти закликали підтримати закон. Після голосування у Раді звучав гімн України. 

Крім того, спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що чинний президент Петро Порошенко пообіцяв підписати закон.

Документ розглядали близько двох місяців. 

Нагадаємо, 24 квітня Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності на своєму засіданні  фіналізував текст законопроекту № 5670-д до другого читання.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Законопроект урегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка.

2 жовтня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової запропонував, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

28 лютого 2019 року Верховна Рада розпочала розгляд у другому читані законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) закликає парламент підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в цілому в редакції, підготовленій до другого читання Комітетом Верховної Ради питань культури і духовності.

Фото: focus.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY