detector.media
23.04.2019 20:17
НАБУ допитає Кононенка через розслідування «Схем» 25 квітня - джерело
НАБУ допитає Кононенка через розслідування «Схем» 25 квітня - джерело
Офіційно в Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) цю дату не підтверджують і не спростовують.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За інформацією видання, два незалежні джерела в правоохоронних органах підтвердили, що допит у НАБУ соратника президента і заступника голови фракції «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігоря Кононенка у справі щодо ймовірної афери в енергетичній сфері призначений на четвер, 25 квітня.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що НАБУ викликало на допит Кононенка та бізнесменів Григорія й Ігоря Суркісів. Всі вони є фігурантами журналістського розслідування «Схеми: корупція в деталях» про корупційні схеми з виведення коштів з державних енергопостачальних компаній.

Ввечері 28 березня 2019 року вийшло журналістське розслідування «П. дав добро: як друг президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці» проекту «Схеми: корупція в деталях - RFERL» (спільний проект «Радіо Свобода» і телеканалу «UА: Перший»). Журналісти проекту стверджують, що колишній нардеп від «Батьківщини» Дмитро Крючков через керовану ним компанію «Енергомережа» начебто організовував у 2015 році схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній (обленерго) в інтересах бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

Ігор Кононенко того ж дня звинуватив журналістів проекту у маніпуляціях, порушенні журналістських стандартів та Кодексу журналістської етики. Він написав на своїй фейсбук-сторінці, що редакція проекту надіслала йому запит на коментар, і він пообіцяв надати відповідь протягом п'яти днів, як того вимагає українське законодавство, але журналісти випустили програму в ефір того ж вечора, без його коментарів.

У коментарі «Детектору медіа» керівниця проекту «Схеми» Наталія Седлецька повідомила, що Ігор Кононенко підміняє поняття, бо «запит на публічну інформацію (на який законом справді відводиться п'ять днів) і прохання журналістів про коментар – зовсім різні речі». Вона також додала, що журналісти намагалися отримати коментар різними способами, а не лише запитом, який пан Кононенко опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

Кононенко збирається подати до закордонного суду на «Радіо Свобода», яка є виробником проекту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях». «Схеми», у свою чергу, повідомили, що передали до НАБУ записи розмов Кононенка. НАБУ підтвердило, що додасть їх до справи про зловживання.

У ГПУ повідомили, що направили до Німеччини запит на екстрадицію екс-нардепа Дмитра Крючкова, який фігурує в розслідуванні «Схем».

15 квітня у міжнародному аеропорту «Бориспіль» НАБУ затримало голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова.

17 квітня суд заарештував Крючкова, його підозрюють у завданні збитків державі на суму понад 346 млн грн. 22 квітня екс-нардеп вийшов зі слідчого ізолятора під заставу.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY