detector.media
06.04.2019 17:15
Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження
Провайдери в анексованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів - дослідження
Десять кримських провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Крім цього, 28 сайтів заблоковані частково.

Про це свідчать результати моніторингу «Кримської правозахисної групи» (КПГ), який був проведений в лютому-березні 2019 року.

Перевірку доступності сайтів провели за допомогою мереж 10 різних провайдерів в 9 кримських населених пунктах: «БелНет» (Білогірськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), «Мрія» (Сімферополь), «Боспортелеком» (Керч), «ЯлтаНет» (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), «Сиваш-ні» (Красноперекопськ), Orange-net (Бахчисарай), «Хвиля-мобайл» (Джанкой).

КПГ перевірила доступ до 34 українських інформаційних сайтів, доступ до яких частково або повністю заблокований мінімум в одному з перерахованих вище населених пунктів.

Моніторинг показав, що 12 сайтів з цього списку блокують всі 10 провайдерів: «Чорноморська телерадіокомпанія», «Цензор.нет», «След.нет», «5 канал», «15 хвилин», «Фокус», «Депо», «Українська правда», «РБК Україна», «Укрінформ», «Главком», «Uainfo». Крім того, всі 10 провайдерів повністю блокують доступ до соціальних мереж LinkedIn і Telegram.

Сайти «Главное» і «Громадське радіо» блокують 9 з 10 провайдерів.

У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, ситуація погіршилася для сайту «Uainfo». У грудні 2018 року цей сайт блокували 5 провайдерів з 8, у березні 2019-го - всі 10 досліджених провайдерів.

До списку частково заблокованих сайтів додався також сайт «112.ua», його блокує 1 з 10 досліджених провайдерів.

Три провайдера стали блокувати більше сайтів, ніж в листопаді минулого року. У той же час у трьох інших провайдерів кількість заблокованих сайтів знизилося.

В цілому на 1 квітня 2019 року сімферопольський провайдер «Мрія» блокує 31 сайт із загального списку моніторингу. Красноперекопський «Skyline» - 25 сайтів, а красноперекопський «Сіваш.нет» - 17 сайтів. Керченський «Боспортелеком» і севастопольський «Севстар» - по 16 сайтів. Білогірський «БелНет» блокує 15 сайтів з цього списку, сімферопольський «КСТ» - 13 сайтів, а ялтинський «Ялтанет» - 12. Також до списку моніторингу додалися два провайдера, блокування яких раніше не досліджувалися. Це бахчисарайский «Orange-net», який блокує 16 сайтів, і джанкойський «Хвиля-мобайл», блокуючий 23 сайта.

При цьому, повідомляє КПГ, всього кілька сайтів блокується на вимогу Роскомнагляду. В основному, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис «Помилка 403». Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених в Росії. 

Нагадаємо, раніше Лабораторія цифрової безпеки повідомляла, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнагляду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY