detector.media
ГО «Детектор медіа»
Карикатура Дарини Ридкоус, учасниці конкурсу карикатур з медіаграмотності ГО Детектор медіа
08.06.2018 11:38
Про що мовчали новини у травні 2018 року
Про що мовчали новини у травні 2018 року
Узагальнений моніторинг за 21 – 26 травня 2018 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.

Примітка: дані за 2018 рік – це дані за 21 – 26 травня(оскільки на «Інтері» по п’ятницях в ефірі підсумковий тижневик, замість нього в моніторингу розглядається новинний випуск за неділю, 27 травня); за 5–10 лютого. Дані за 2017 рік — це  дані за 6–12 листопада21–26 серпня15–20 травняі 6–12 лютого; дані за 2016 рік — це дані за 25–30 липня,14–19 березня; за 2015 рік — це дані за 19–24 жовтня,13–19 липня,20–25 квітня19–24 січня.Методологію викладено тут. 

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВЛЕННЯ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовлення (цензури):

На звітному тижні травня найбільше матеріалів з ознаками замовлення було вже на каналі «Інтер» (у середньому – майже по 6,5 таких матеріалів на випуск), трохи менше – на «Україні» (більш як по 6 матеріалів на випуск у середньому). І загалом кількість таких матеріалів на обох каналах, що очолюють цей антирейтинг, істотно зросла порівняно з лютим цього року. Сталою залишається кількість таких матеріалів на каналі ICTV, значно зросла – на 5-му каналі, який цього разу опинився на четвертій позиції, і значно зменшилася на «1+1». На UA:Першому таких матеріалів взагалі не було (вже третій моніторинг поспіль).

Як і раніше, значну частку матеріалів з ознаками замовлення на більшості каналів становлять матеріали «паркетного» характеру або ж незбалансовані коментарі окремих політиків чи посадовців на різні теми. Порівняно з лютим, кількість таких матеріалів значно зросла (75 проти 52). Абсолютним «лідером» серед бенефіціарів такого виду матеріалів цього разу є президент Петро Порошенко (31 матеріал на 6-ти каналах), друге місце – за прем’єром Володимиром Гройсманом (21 матеріал на 5-ти каналах), третім йде головний «радикал» Олег Ляшко (9 матеріалів на 2-х каналах). А по каналах – найбільше таких матеріалів – на «Інтері» (21 матеріал) і на «Україні» (19).

Ознаками замовлення в цих матеріалах є порушення стандартів балансу думок (слово надається лише політику/чиновнику і не надається тим людям, яких тема зачіпає безпосередньо, не надається політичним опонентам, не надається експертам у складних темах), відокремлення фактів від думок (використання лексики урочистого стилю, що штучно підвищує статус простої дії «сказав» або оцінної лексики на позначення тієї ж простої дії), повноти інформації (крім ігнорування важливих для теми деталей, повністю ігноруються важливі бекграунди). В значній частині таких повідомлень політики чи чиновники коментують теми, що необов’язково належать до їхньої компетентності. Значна частина цих матеріалів або не містить у собі суспільно важливої новини як такої (наприклад, подані «Інтером» і «Україною» звіти про відвідання нардепом Ляшком останнього дзвоника в школі-інтернаті, яку лідер Радикальної партії свого часу закінчував, або «Україною» про те, що глава опозиційного уряду Борис Колесніков побував на меблевій фабриці на Волині) або в новинах про реальну подію гіпертрофовану увагу канали приділяють участі в матеріалі певного посадовця чи політика (наприклад, у матеріалах різних каналів про випробування американських «Джевелінів» слово надається не військовим, а президенту Порошенку, або так само в численних матеріалах лише президент коментує відкриття Бескидського тунелю). З цих матеріалів на звітному тижні були наступні:

21 травня:

22 травня:

23 травня:

24 травня:

25 травня:

26 травня:

27 травня:

На каналі «Інтер» ще одним різновидом сюжетів з ознаками замовлення є щоденні звіти з погоджувальної ради (21 травня) і з сесії Верховної Ради (22, 23 і 24 травня), в яких слово обов’язково надається представникам «Опозиційного блоку» (головно Юрію Бойку), лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку і ще нардепу Сергію Капліну не для аргументації в рамках дискусії щодо певних законопроектів, які розглядає парламент (наприклад, щодо ключової поправки до проекту закону про антикорупційний суд), а для незбалансованих звинувачень політичних опонентів, наприклад:

«Що це означає? Це означає дві речі. Перше: що керівництво країни повністю під зовнішнім управлінням, і ним керують. І друге про колосальний рівень недовіри з боку західних партнерів України внаслідок корупційної політики сьогоднішньої влади, які вже не вірять жодному слову» (Бойко).

«Політика нинішньої влади, Міжнародного валютного фонду, світових донорів, міжнародних глитаїв і наших так званих друзів полягає в іншому – в обезземеленні українських селян. Вони навмисне не дають дотацій на відновлення тваринництва. Вони навмисне травлять людей і наших дітей пальмовою олією. Вони навмисне проводять політику, щоб селяни виїжджали з села» (Ляшко).

Або для суто іміджевих популістських промов. Таких, до прикладу:

«Подивіться на наших пенсіонерів. Вони виходять на пенсію і для них здається, що життя закінчилось. А насправді в усьому світі для пенсіонерів це новий етап в житті, нове дихання. Десь їздять, десь відпочивають, клуби дозвілля і так далі. А в нас сидять, як вовк у чотирьох стінах. Я звертаюся до всіх, і до своїх колег партійців, і до всіх, хто не байдужий, давайте пенсіонерам зробимо все, щоб вони достойно жили» (Ляшко).

«Якщо цей законопроект не буде розглянуто у вівторок або в четвер, ми не дамо жодного голосу ні за антикорупційний закон, ні за інші будь-які, важливі або не важливі закони. Сьогодні ми маємо подумати про нашу молодь і про її майбутнє. І маємо сьогодні подумати про тих людей, які вже вийшли на пенсію і теж ледь животіють на ці крихітки, на ці кістки, які їм кидає влада» (Каплін).

У цих же сюжетах інші нардепи, з інших фракцій говорять у синхронах або про суто процедурні моменти, або про аргументацію конкретних положень законопроектів без популізму і звинувачень в бік своїх політичних опонентів.

Ще один різновид матеріалів з ознаками замовлення на «Інтері» й на «Україні» – це незбалансовані і не завжди в межах компетентності мовця коментарі окремих політиків на різні теми:

***

На каналі «Інтер», крім згаданих вище «паркетних» матеріалів, протягом звітного тижня були й інші. У двох матеріалах (за 21 і 23 травня) звучать незбалансовані звинувачення судді Вищого госпсуду Лілії Катеринчук у корупції і «покритті» начебто рейдерського захоплення підприємства «Каховка Пром-Агро» (ці два матеріали крім політичної складової мають ще й бізнесову, тому вони зараховані й як матеріали з ознаками замовлення бізнесової тематики в таблиці 2). 21 травня в ефірі сюжет про те, що депутати «Опозиційного блоку» хочуть перейменувати одну з одеських вулиць на честь мецената Литвака. 23 травня – матеріал про те, що Харківська область стала кращою за рейтингом Мінрегіону, з окремим згадуванням, що головою ОДА там є Юлія Світлична (за даними моніторинга, це вже не перший матеріал позитивного характеру про Світличну на цьому каналі). 26 травня – матеріал про те, що нардеп від «БПП» Рудик спонсорував футбольний матч хлопчаків у сільській школі. І того ж дня – матеріал про те, що Національний університет фізкультури і спорту інавгурував почесного доктора, коментує в сюжеті «опоблоківець» Юрій Павленко.

В усіх згаданих матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок часто грубо порушується стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів, безпідставних узагальнень. Приклади:

І в багатьох матеріалах грубо порушується стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подається або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (розмитими, узагальненими тощо), є й посилання на інтернет-джерела:

***

На телеканалі «Україна» крім згаданих вище протягом звітного тижня були й інші матеріали з грубими порушеннями стандартів, що можуть свідчити про замовлення. 22 травня вийшов в ефір матеріал про вибори експертів Українського культурного фонду, керівником якого є дружина президента Марина Порошенко. 24 травня – матеріал про те, що у нардепа Сергія Тарути є свій варіант конституційної реформи. Того ж дня в сюжеті про житло для футбольних фанів у якості експерта виступає Борис Колесніков з незбалансованою критикою київської влади. А 25 травня – у випуску анонсується програма про Саакашвілі, в самому анонсі звучать негативні оцінки і незбалансовані звинувачення на адресу екс-президента Грузії.

Крім того, в кожному випуску новин каналу обов’язково є матеріал про заходи Фонду співвласника каналу Ріната Ахметова. І у випуску 23 травня – матеріал про Фонд іншого співвласника каналу Бориса Колеснікова.

В усіх згаданих матеріалах грубо порушуються стандарти балансу думок і повноти подачі інформації. Крім того, журналісти «України» постійно порушують стандарт відокремлення фактів від думок, вдаючись до власних висновків і оцінок, до безпідставних узагальнень. Приклади:

І у багатьох матеріалах грубо порушується стандарт достовірності подачі інформації. Найчастіше за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань або ж подачі як фактів, так і суб’єктивних думок з розмитими, узагальненими псевдопосиланнями:

Як і на попередніх звітних тижнях, у випусках новин «України» гостями студії є обмежене коло політиків. Так на звітному тижні гостями студії знову були 23 травня «опоблоківець» Вадим Новинський (так само як на звітних тижнях листопада 2017 і лютого цього року) і 24 травня Сергій Тарута (так само як на звітних тижнях серпня й листопада 2017 і лютого 2018). У цих студійних інтерв’ю, хоч вони й не фіксуються моніторингом у якості замовних матеріалів, поза тим політики отримують трибуну як для персонального піару і піару своїх політичних сил, так і для незбалансованої критики своїх політичних опонентів.

***

На ICTV, крім уже згаданих вище «паркетних», 25 травня в ефір вийшов матеріал про історію девальвації гривні, де роль Леоніда Кучми (тестя власника каналу) в стабільності національної валюти наприкінці 90-х – початку 2000-х гіпертрофується за рахунок журналістських оцінок і висновків, не підтверджених фаховими експертними оцінками:

«Боротьба з гіперінфляцією була одним із пунктів передвиборчої програми Леоніда Кучми. Після його перемоги вгамувати шалену інфляцію вдається всього за два роки. А вже 96-го наважується випустити у світ гривню, що лежала надрукованою 4 роки.25 серпня президент Леонід Кучма підписує указ про грошову реформу. <>Реформа стала справді однією з найуспішніших у світі».

***

На «1+1» крім вищезгаданих матеріалів «паркетного» характеру, 25 травня вийшов в ефір матеріал про те, що члени депутатського об’єднання «УКРОП» зібрали підписи за відставку Порошенка.

***

На СТБ і на 5-му каналі, крім згаданих вище матеріалів «паркетного» характеру, інших не було.

***

На UA:Першому матеріалів з ознаками замовлення на звітному тижні не було взагалі.

З матеріалів з ознаками замовлення бізнесової тематики на «Інтері» були два матеріали (23 і 26 травня) про те, що начебто судді покривають рейдерське захоплення підприємства «Каховка Пром-Агро». Ще в одному сюжеті розповідається, що Житомирська облрада і прокуратура Житомирщини начебто незаконно не дозволяють розбудовувати новий ільменітовий кар’єр підприємства «Валки-Ільменіт», яке належить групі Дмитра Фірташа, співвласника телеканалу. Всі три згаданих сюжета збудовані на грубих порушеннях стандартів балансу думок, відокремлення фактів від думок, достовірності подачі інформації. На «1+1» 21 травня в ефір вийшов сюжет про те, що співак Олег Винник «зустрічався з фанатками в одному із столичних торговельних центрів» (іміджева реклама). На ICTV 22 травня – матеріал про те, що «Інтерпайп» (компанія власника канала Віктора Пінчука) – «один із найбільших експортерів» (іміджева реклама). На СТБ 25 травня – сюжет про Фонд власника каналу Пінчука. На «Україні» - сюжет про гарні умови праці на Авдіївському коксохімічному заводі, який належить до групи співвласника каналу «Метінвест» (виглядає як реклама роботи на заводі).

У матеріалах з порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовлення (цензури) канали порушують такі стандарти:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ТРАВНІ 2018:

Примітка: дані за 2018 рік – це дані за 21 – 26 травня(оскільки на «Інтері» по п’ятницях в ефірі підсумковий тижневик, замість нього в моніторингу розглядається новинний випуск за неділю, 27 травня); за 5–10 лютого. Дані за 2017 рік — це  дані за 6–12 листопада21–26 серпня15–20 травняі 6–12 лютого; дані за 2016 рік — це дані за 25–30 липня,14–19 березня; за 2015 рік — це дані за 19–24 жовтня,13–19 липня,20–25 квітня19–24 січня.Методологію викладено тут. 

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Жодний з каналів не повідомляв про таке:

Інші прикметні теми, замовчані всіми каналами:

Громадська організація «Детектор медіа» здійснює цей проект за підтримки «Інтерньюз Нетворк». Висновки й погляди, висловлені в моніторинговому звіті, можуть не збігатися з поглядом «Інтерньюз Нетворк».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY