detector.media
16.01.2019 20:00
Переговори про обмін Сущенка можуть поновитися після президентських виборів навесні - Фейгін
Переговори про обмін Сущенка можуть поновитися після президентських виборів навесні - Фейгін
Відновлення переговорів про обмін незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка до президентських виборів в Україні вкрай проблематичне.

Таку думку висловив громадський захисник журналіста Марк Фейгін, передає «Укрінформ».

«Для Москви українські політв'язні - це заручники, за допомогою яких можна маніпулювати, впливати на протилежну сторону. При цьому є істотні зміни порівняно з ситуацією, яка була раніше. Кремль ще більшою мірою ігнорує гуманітарні чинники. Зверніть увагу, що до кінця року не було ніяких послаблень, демонстративних жестів в цьому напрямку, як бувало в минулі роки», - зазначив захисник.

Фейгін вважає, що такі умови вимагають консолідованої жорсткої позиції Заходу у відносинах з Кремлем, переходу до ультимативної форми розмови в гуманітарних питаннях.

«Побутові умови перебування Романа Сущенка в колонії частково вирішені і продовжують вирішуватися. Але, природно, залишається головне питання - його звільнення. А це вже політична проблема. Потрібно знову вибудовувати тактику тиску на Кремль політичного характеру з тим, щоб обмін, звільнення Сущенка стали можливими», - сказав Фейгін.

За його словами, серед поліпшень побутових умов для Сущенка - переведення в безпечне місце з підведеною електричною розеткою. Також його регулярно відвідують члени місцевої Громадської наглядової комісії, консул, родичі та захисники.

Водночас, зазначив Фейгін, Сущенко нині практично знаходиться в інформаційній ізоляції. Інформацію він отримує лише епізодично, під час відвідин, а пресу зараз не отримує.

Нагадаємо, Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Його звинувачують у «шпигунстві». 4 червня 2018-го Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. 8 жовтня журналіста етапували до колонії.

У січні 2018 року Сущенка вперше відвідали у колонії в Кіровській області донька Юлія та дружина Анжела.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY