detector.media
14.01.2019 19:32
Human Rights Watch заступилась за адвоката журналіста Семени, якого хочуть виключити з Кримської колегії адвокатів
Human Rights Watch заступилась за адвоката журналіста Семени, якого хочуть виключити з Кримської колегії адвокатів
Еміль Курбедінов є захисником українського журналіста Миколи Семени та одного з українських моряків, затриманого ФСБ в акваторії Азовського моря. Міністерство юстиції Росії хоче виключити його зі складу «Кримської центральної колегії адвокатів». Це створює «загрозу позбавлення адвокатського статусу», вважають у Human Rights Watch.

Правозахисна організація Human Rights Watch виступила на захист адвоката Еміля Курбедінова з анексованого Криму. Про це повідомляє «Крым.Реалии».

«Мало хто з адвокатів, хто працює з правозахисною тематикою, має досить відваги працювати в Криму в наші дні. Недавній лист від Мін'юсту Росії до кримського адвоката Еміля Курбедінова, який ставить під загрозу його професію, - ще одне сумне нагадування, що російська влада не має наміру відступати», - йдеться в заяві організації.

У Human Rights Watch нагадують, що раніше Курбедінова затримували за звинуваченням в «публічній демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій» і засудили до п'яти діб адміністративного арешту за опубліковане ще в 2013 році в одній із соцмереж повідомлення про зустріч в Криму прихильників ісламської організації «Хізб ут-Тахрір», яка виступає проти насильства.

Ця організація заборонена в Росії, але легально діє в Україні. Після анексії Криму Росія насаджує свою заборону і на території півострова. При цьому, нагадали правозахисники, в 2017 році Курбедінов вже провів за гратами десять діб, тоді його засудили за тими ж звинуваченнями і за те саме повідомлення, тільки опубліковане в іншій соцмережі.

Міністерство юстиції Росії у грудні 2018 року направило Емілю Курбедінову і «Кримській центральній колегії адвокатів» лист з вимогою виключити Курбедінова зі складу засновників колегії до 1 березня 2019 року через нібито причетність до «екстремістської діяльності».

«Курбедінов - один із засновників цієї колегії, і ці листи очевидно мають на меті залякати його, створюючи загрозу позбавлення адвокатського статусу, що цілком може стати наступним кроком», - застерігають правозахисники.

Сам Курбедінов вважає, що припис Міністерства юстиції Росії про виключення його з «Кримської центральної колегії адвокатів» є тиском на нього та інших членів колегії у зв'язку з професійною діяльністю.

Нагадаємо, Еміль Курбедінов є захисником українського журналіста Миколи Семени та одного з українських моряків, затриманого ФСБ в акваторії Азовського моря.

Курбедінова затримали в Криму 6 грудня 2018 року за «пропаганду або публічну демонстрацію атрибутики або символіки екстремістських організацій» у Facebook. 7 грудня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя виніс рішення про 5 діб адміністративного арешту для кримського адвоката Еміля Курбедінова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY