detector.media
13.12.2018 20:00
Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні 26 книг з ознаками російської пропаганди
Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні 26 книг з ознаками російської пропаганди
Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Центрпроект-Україна», ТОВ «Дресс Шоу», ТОВ «Етніктрейд», ТОВ «Форс Україна» та ПП «Видавництво «Махаон-Україна» у видачі дозволів на ввезення з території держави-агресора 26 книжок, у яких присутні ознаки пропаганди.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Так, не надано дозволів на ввезення низці дитячих книг, які виходили за радянські часи і «просякнуті комуністичною ідеологією та проілюстровані її символами», сучасних видань для дітей та юнацтва, які пропагують силові структури країни-агресора або «під виглядом дитячих енциклопедій поширюють міфи про наддержаву Росію або популяризують російську зброю і її збройні сили», як, наприклад, видання «Большая енциклопедія знаний в вопросах и ответах» В. Жабцева.

Також підприємці не отримали дозволів на ввезення кількох детективів А. Максимова, Д. Донцової, сучасних романів Анни и Сергія Литвинових, І. Осипова та О. Шевцової, у яких присутня пропаганда силових структур країни-агресора.

Крім того, надано відмову у ввезенні книги Л. Стрельнікової та Л. Секлітової «Вогонь Прометея» про екстрасенсів, у якій, зокрема, стверджується, що у Росії є надважлива роль – «помочь возрождению духовности в других странах», а Ленін є рятівником всесвіту. Як встановило Держкомтелерадіо, у кнізі також йдеться про обраність Росії і росіян, про їхнє право втручатися в життя інших народів. Цю тему знайшли навіть у передмові до книги «Правильное питание здоровых людей».

Також в Україні не буде продаватися книга Андреса Рідела «Книжные воры», у якій автор повторює поширені російською пропагандою вигадки про діячів Української народної республіки.

Нагадаємо, що починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо надав 1698 відмов у видачі дозволів. 

Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 118 відмов у видачі дозволів на ввезення 563 500 примірників видань антиукраїнського змісту, а також прийнято рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу.

Ще 1580 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Наразі із запровадженням в Україні воєнного стану Держкомтелерадіо припинив видачі дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора. 

Нагадаємо, раніше Держкомтелерадіо не дозволив ввезти в Україну 25 тис. книжок з РФ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY