detector.media
28.11.2018 18:49
80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження
80 сайтів із понад 25% маніпулятивних новин мають загалом 50 млн відвідувань на місяць - дослідження
80 новинних сайтів, які містять 25% або більше маніпулятивної інформації, мають загальний обіг близько 50 мільйонів відвідувань на місяць. Їх виділили за допомогою комп’ютерної нейромережі, яку навчили розпізнавати маніпуляції.

Про це йдеться в дослідженні видання Texty.org.ua «У нас погані новини», яке презентували в Українському кризовому медіа-центру.

В рамках проекту аналітики видання навчили комп’ютерну нейромережу розпізнавати маніпуляції двох типів у новинах: емоційні та за допомогою хибних аргументів.

«Ми вирішили, що потрібно нарешті збудувати якусь модель, якийсь алгоритм, для того щоб моніторити новини, загальний потік, а не робити це індивідуально», - пояснила аналітик проекту Надія Романенко.

За її словами, зі 150 відносно маловідомих новинних порталів, які все ж мають вплив на формування громадської думки, було виділено 80 сайтів, які містили більше 25% маніпулятивної інформації.

Як зазначила аналітик, велика кількість таких сайтів має відвідуваність близько 1 мільйона людей на місяць.

В рамках проекту 50 тисяч найбільш емоційних новин поділили на теми, щоб візуально зобразити, чим найбільше маніпулюють подібні сайти.

«Найбільша кількість контенту (більш ніж половина від усіх повідомлень з цієї вибірки) присвячена Україні як такій. Головною темою є улюблені пісні російської пропаганди: "країна-невдаха", "країна, що не існує", "країна, що не вдалася" (failed state). "На Украінє" все дуже погано, катастрофи і провали, що сталися або от-от стануться, негаразди всередині і ззовні тощо. Практично будь-який інформпривід використовується для створення "новин" із потрібним месиджем. Це важливий елемент інформаційної війни: такі новини потрібні Росії, щоб викликати в нас апатію, нездатність приймати рішення та діяти», - йдеться в дослідженні.

Найбільше повідомлень про політиків, головним чином негативних, стосується Петра Порошенка.

«Якщо виріти цим заголовкам, Порошенко — це дуже, дуже, дуже погана людина і політик: "алкоголік", "крадій", "нахабний боягуз" і тому подібне. Загалом як російські, так і українські "трешові" сайти ллють постійний потік лайна на українського президента», - зробили висновок аналітики.

Для того, щоб натренувати нейромережу виділяти саме такий контент методом глибокого навчання, було зібрано експертне коло журналістів, які спочатку вручну перевірили 7 тисяч новинних статей та позначили маніпулятивний контент.

«Ми вирішили не шукати фейк, тому що фейк - це річ фактологічна. В той же час необов’язково заплутувати факти для того, щоб маніпулювати, маніпуляція може бути в першу чергу за допомогою формування ставлення», - наголосила Надія Романенко.

Результати та матеріали дослідження можна знайти у відкритому доступі за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Інститут масової інформації» дослідив, де інтернет-медіа найбільше маніпулюють із заголовками.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY