detector.media
16.11.2018 12:53
ЦВК закликає кандидатів у президенти утриматись від дочасної агітації
ЦВК закликає кандидатів у президенти утриматись від дочасної агітації
Центральна виборча комісія (ЦВК) зауважує, що до початку виборчої кампанії практично в усіх регіонах України спостерігається активізація агітаційної діяльності кандидатів у Президенти України. У ЦВК вважають, що дочасна агітація може призвести до порушення принципу рівності

Про це йдеться в релізі відділу взаємодії зі ЗМІ секретаріату Комісії.

«Не поодинокими є випадки розміщення зовнішньої реклами, розповсюдження відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів, поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей із виборцями тощо», – йдеться в повідомленні.

ЦВК зазначає, що подібні акції здійснюються поза межами виборчого процесу, і зауважує, що, відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Комісія звертає увагу, що свобода виборців формувати свою думку повинна ґрунтуватися на рівності прав та умов участі у виборчому процесі, зокрема з боку кандидатів на пост Президента України.

«Відтак, Центральна виборча комісія закликає всіх субʼєктів виборчого процесу утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу», – закликає ЦВК.

Нагадаємо, 7 вересня народна депутатка України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що із наближенням виборів створюються передумови для матеріалів замовного характеру в ЗМІ та акцентувала на необхідності внесення змін до виборчого кодексу в частині агітації.Вона також зазначила, що власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти.

У вересні Комітет виборців України закликав політичні партії та потенційних кандидатів у Президенти України відмовитися від розміщення рекламних матеріалів до офіційного старту виборчої кампанії.

Згідно з даними Комітету виборців України, із наближенням виборів Президента парламентські партії стали витрачати більше коштів. У липні-вересні 2018 року партії сукупно витратили 201 млн грн. Найбільше зросли витрати «Батьківщини». За півроку партія Тимошенко витратила близько 100 млн грн на рекламу «Нового курсу».

Фото: Закон і бізнес

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY