detector.media
02.11.2018 14:43
З початку року ІМІ зафіксував 201 порушення свободи слова в Україні
З початку року ІМІ зафіксував 201 порушення свободи слова в Україні
За 10 місяців 2018 року експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні загалом 201 випадок порушення свободи слова у 23 регіонах. З них 147 випадків стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів. Регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів з початку року так і залишається Київ з областю

Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», повідомляється на сайті ІМІ.

До трійки лідерів увійшли категорії «перешкоджання журналістській діяльності», «побиття та напади» та «погрози і залякування журналістів».

За даними ІМІ, найбільшу кількість порушень з початку року зафіксовано в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 80 випадків (це більше, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було 77 випадків). Ця категорія посідає першу позицію від початку року. Другу позицію посіла категорія «побиття та напади» – 28 (для порівняння, за аналогічний період 2017 року було зафіксовано 25 таких випадків).

Третє місце посіла категорія «погрози і залякування журналістів» – 27 випадків (за аналогічний період минулого року погроз було зафіксовано більше – 32 випадки).

Далі за кількістю порушень іде категорія «доступ до публічної інформації» – 15. За аналогічний період минулого року було зафіксовано вдвічі більше таких випадків – 34, і посідала ця категорія другу позицію.

«Крім того, з початку року зафіксовано 14 випадків кібератак проти журналістів та ЗМІ, за аналогічний період минулого року така ж кількість порушень. Однак експерти ІМІ акцентують на зростанні кіберзлочинів щодо журналістів та ЗМІ», – повідомляє ІМІ.

Експерти зауважують, що загалом у 2017 році зафіксували 15 випадків кіберзлочинів проти журналістів та ЗМІ, а за десять місяців цього року кількість кібератак вийшла майже на минулорічну кількість. За 2016 рік було зафіксовано 11 кібератак.

Згідно з дослідженням ІМІ, регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів з початку року так  і залишається Київ з областю (82). Далі йдуть Миколаївщина (16 випадків), Дніпропетровщина та Одещина (по 10), Полтавщина та Львівщина (по 8 випадків). В інших регіонах зафіксовано по сім, шість, п’ять, чотири, три, два та по одному випадку.

Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати. Ця тенденція є стійкою з минулого року.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Інститут масової інформації зафіксував в Україні 21 випадок порушення свободи слова та прав журналістів у восьми регіонах. З них 13 випадків – це фізична агресія щодо журналістів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY