detector.media
13.10.2018 10:25
Відсьогодні закон про мовні квоти на телебаченні має запрацювати на повну силу
Відсьогодні закон про мовні квоти на телебаченні має запрацювати на повну силу
Закінчився перехідний період, який тривав з 13 жовтня 2017 року. У цей час передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт зараховувалися до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Озвучуватися або дублюватися українською мовою в межах квот мали фільми і передачі, які не є національним аудіовізуальним продуктом.

Із 13 жовтня 2018 року загальнонаціональні та регіональні канали зобов’язані забезпечувати у своєму ефірі 75% україномовного контенту. Для місцевих мовників цей відсоток дещо нижчий — 60%. Також законом передбачається 75% державної мови для програм новин.

За невиконання квот передбачені серйозні санкції: штраф 5% загальної суми ліцензійного збору. 

За порушення мовних квот на ТБ сума штрафу для загальнонаціонального телеканалу, який мовить у цифровій мережі «Зеонбуду», становитиме орієнтовно 400 тис. грн.

Як повідомив «Детектору медіа» член Нацради Сергій Костинський, регулятор розпочне моніторити телеканали з першого дня дії квот. Перші результати моніторингу загальнонаціональних каналів стануть відомі за п’ять тижнів. А за п’ять місяців регулятор представить результати перевірки дотримання мовних квот регіональними каналами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY