detector.media
12.10.2018 18:33
У Швеції оголосили лауреата альтернативного «Нобеля» з літератури
У Швеції оголосили лауреата альтернативного «Нобеля» з літератури
Альтернативну премію з літератури заснували 100 шведських вчених в знак протесту проти рішення Шведської академії не вручати у 2018 році Нобелівської премії з літератури. Лауреатом альтернативної премії стала письменниця з Гваделупи Маріз Конде.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що премію Конде отримала за роман «Я, Тітуба: салемська відьма», у якій оповідається історія темношкірої жінки, засудженої під час судового процесу, відомого як полювання на салемських відьом.

Письменницю відзначили за опис «жахів колоніалізму та хаосу постколоніалізму». Конде отримає грошову нагороду в 1 мільйон шведських крон (112 тисяч доларів). Нобелівський лауреат отримав би 6 мільйонів крон.

Як відомо, вперше за останні десятиліття в цьому році Нобелівська премія з літератури не вручалася через скандал із сексуальними домаганнями, в який потрапив чоловік Катаріни Фростенсон - члена Шведської академії. У листопаді 2017 року у рамках кампанії #MeToo 18 жінок - члени і співробітниці Шведської академії - звинуватили фотографа і режисера Жана-Клода Арно в сексуальних домаганнях. Він був засуджений до двох років позбавлення волі за зґвалтування. Арно заперечує всі звинувачення і оскаржує вердикт суду.

Після скандалу низка членів вийшла з Академії на знак протесту, залишаючи її нездатною визначитися з переможцем.

Натомість у Швеції цього року вирішили вручити альтернативну нагороду. Понад 100 шведських письменників, акторів, журналістів та інших діячів культури на знак протесту проти скандалу в Шведській академії сформували Нову Академію, яка присудила власну нагороду у той же час, коли мали оголосити лауреата Нобелівської премії.

Нагадаємо, що лауреатом Нобелівської премії з літератури 2017 року став британський письменник японського походження Казуо Ісігуро.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY