detector.media
09.10.2018 18:37
Сенцов увійшов до короткого списку претендентів на премію Сахарова
Сенцов увійшов до короткого списку претендентів на премію Сахарова
Фіналістами премії Сахарова 2018 року стали український режисер Олег Сенцов, ув'язенний в російській колонії, 11 неурядових організацій, які рятують мігрантів у Середземному морі, та лідер протестного руху у Марокко Насер Зефзафі.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Зазначається, що цьогорічні фіналісти парламентської премії Сахарова за свободу думки були обрані 9 жовтня. Лауреат буде визначений 25 жовтня президентом Європарламенту Антоніо Таяні та лідерами політичних груп.

Приз у вигляді сертифікату на 50 тис. євро переможцю вручать під час церемонії  у Страсбурзі 12 грудня.

Кандидатуру Сенцова було висунуто Європейською народною партією (EPP).

Як відомо, премія «За свободу думки», названа на честь радянського дисидента та правозахисника Андрія Сахарова, була створена Європейським парламентом у 1988 році. Премією відзначають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод.

Нагадаємо, що Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY