detector.media
06.10.2018 10:46
Шведська академія обрала двох нових членів для призначення Нобелівської премії з літератури
Шведська академія обрала двох нових членів для призначення Нобелівської премії з літератури
У 2018 році Нобелівський комітет не вручав премію з літератури через звинувачення в сексуальних домаганнях і розголошенні імен лауреатів премії на адресу фотографа Жана-Клода Арно, чоловіка члена Шведської академії Катаріни Фростенсон.

Про це повідомляє Reuters.

«Шведська академія назвала двох нових членів у п'ятницю в рамках зусиль по відновленню інституту, що постраждав від скандалів, і забезпечення її повернення до функції вибору лауреата Нобелівської премії з літератури. Академія вказала у своїй заяві, що обрала новими членами Еріка Рюнессона, суддю верховного суду Швеції, та романіста та поета Джилу Моссаєд», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, вперше за останні десятиліття в цьому році Нобелівська премія з літератури не вручалася через скандал із сексуальними домаганнями, в який потрапив чоловік Катаріни Фростенсон - члена Шведської академії. У листопаді 2017 року у рамках кампанії #MeToo 18 жінок - члени і співробітниці Шведської академії - звинуватили фотографа і режисера Жана-Клода Арно в сексуальних домаганнях. Цього тижня він був засуджений до двох років позбавлення волі за зґвалтування. Арно заперечує всі звинувачення і оскаржує вердикт суду.

Після скандалу низка членів вийшла з Академії на знак протесту, залишаючи її нездатною визначитися з переможцем.

Натомість у Швеції цього року вручать альтернативну нагороду. Понад 100 шведських письменників, акторів, журналістів та інших діячів культури на знак протесту проти скандалу в Шведській академії сформували Нову Академію, яка присудить власну нагороду у той же час, коли мали оголосити лауреата Нобелівської премії.

Нагадаємо, що лауреатом Нобелівської премії з літератури 2017 року став британський письменник японського походження Казуо Ісігуро.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY