detector.media
07.09.2018 14:00
У Києві пікетували ГПУ на підтримку Седлецької та Бердинських
У Києві пікетували ГПУ на підтримку Седлецької та Бердинських
7 вересня під будівлею Генеральної прокуратури України у Києві журналісти та активісти протестували проти втручання у приватність журналістки, головної редакторки спільного проекту «Радіо Свобода» й каналу «UA:Перший» Наталки Седлецької та журналістки видання «Новое Время» Крістіни Бердинських

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Учасники пікету вимагали відповіді від генпрокурора Юрія Луценка та ГПУ щодо втручання у приватність журналісток, а також заборонити слідчим виконувати ухвалу суду щодо доступу до телефонних даних журналісток.

Організатори акції принесли до будівлі відро із пробитим дном. Один із організаторів акції, громадський активіст Владислав Грезєв пояснив: «У відра немає дна – це чергове свідчення того, що Генеральна прокуратура пробиває його щоразу все більше й більше і кінця-краю цьому немає. Насправді Генпрокуратура має займатися дуже багатьма важливими для країни речима і точно не працювати проти журналістів, які якраз викривають корупцію і працюють в інтересах людей».

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій. Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

5 вересня стало відомо, що крім пані Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали по ній у ГПУ ще в грудні.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY