detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
07.09.2018 13:07
Необхідно посилювати захист журналістських джерел – Сюмар
Необхідно посилювати захист журналістських джерел – Сюмар
Народна депутатка України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що Україна має переймати досвід Європи в питаннях щодо захисту прав журналістів

Про це вона сказала під час прес-конференції в «Укрінформі».

«Очевидно, тут нам треба посилювати позиції. Ми дискутували на майданчиках Ради Європи, чи це позиції щодо законодавства, чи це позиції щодо практики. Очевидно, і там, і там треба вносити зміни», – зазначила вона.

Вона нагадала про ухвалу Печерського суду щодо доступу ГПУ до телефонних даних журналістки програми «Схеми» Наталі Седлецької.

«Остання історія з програмою "Схеми". Я би сказала, що тут нам треба посилювати захист джерел і вчитися європейському досвіду. Це шлях, який треба починати станом на зараз для того, щоб таких інцидентів не виникало і журналісти зі своїми джерелами почувалися більш захищеними», – сказала вона.

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій. Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

5 вересня стало відомо, що крім пані Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали по ній у ГПУ ще в грудні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY