detector.media
30.08.2018 11:52
Найбільше порушують новинні стандарти харківські та вінницькі журналісти – ІМІ
Найбільше порушують новинні стандарти харківські та вінницькі журналісти – ІМІ
Найбільший показник оціночних суджень журналістів та емоційної лексики в регіональних новинах зафіксовано в онлайн-ЗМІ Харкова та Вінниці, найменший – у Луцьку та Кропивницькому

Такими є результати дослідження ГО «Інститут масової інформації», що було проведено в 10 регіонах України у серпні 2018 року, повідомляється на сайті ІМІ.

За даними дослідження ІМІ, в період моніторингу експертами було виявлено 459 порушень у 5 тис. новин.

«У середньому 9% новин у регіональних онлайн-ЗМІ виходило з емоційною лексикою або оціночними судженнями авторів новин, які порушували нейтральний контекст новинних повідомлень», – пояснює ІМІ.

За даними дослідження, найчастіше порушення стосувалися таких аспектів:

«У такому “чистому” й консервативному інформаційному жанрі, як новини, журналіст узагалі не має права коментувати матеріал. Не коментуючи й не оцінюючи ніяк, журналіст подає своїй аудиторії, по-перше, факти. По-друге, думки учасників події. По-третє, думки експертів. Кожний факт має компетентне джерело. Кожна думка має конкретного автора. Про джерела фактів і авторів думок журналіст повідомляє аудиторії. Таким чином, факти є автоматично відокремленими від висновків та оцінок, і це є професійним стандартом журналістики», — прокоментувала результати дослідження медіаекспертка ІМІ Олена Голуб.

У межах дослідження ІМІ опрацював 5 тис. новин із 50 регіональних онлайн-медіа в 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків).

Нагадаємо, у третьому кварталі 2018 року серед всеукраїнських онлайн-видань лідерами за рівнем дотримання професійних стандартів стали «Українська правда», «Укрінформ», «Ліга» та «Корреспондент». Найбільше порушували стандарти «Страна.ua» та «Обозреватель».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY