detector.media
11.08.2018 17:15
У Держкіно заявили, що перевірять фільм про Стуса через видалені сцени з Медведчуком
У Держкіно заявили, що перевірять фільм про Стуса через видалені сцени з Медведчуком
Голова Державного агенства України з питань кіно Пилип Іллєнко заявив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука в фільмі про українського поета й дисидента Василя Стуса.

Про це він сказав у коментарі «Громадському радіо».

«Я важаю неприпустимими подібні зміни в фільмі, що стосується української історії, конкретної постаті. Мені здається, ці зміни невиправдані з художнього сенсу. Я читав сценарій, вони займають у ньому важливе місце», - заявив Іллєнко.

За словами Іллєнка, Держкіно вже розпочало перевірку фільму про Стуса, на виробництво якого виділяло гроші. Також голова Держкіно наголосив, що автори фільму вирізали сцени з Медведчуком після того, як отримали державні гроші.

«У сценарії, який виграв конкурс і отримав державне фінансування, сцени з адвокатом Василя Стуса були присутні та займали значне місце за обсягом і змістом. Якщо ці сцени з фільму зникнуть, то постане питання, що такий фільм буде не відповідати тій концепції, яка отримала підтримку і державне фінансування. Ніякі зміни в сценарії автори і продюсери фільму з Держкіно не погоджували, і до Держкіно з цього приводу не зверталися», - розповів він.

Разом із тим Іллєнко запевняє, що Держкіно «ніколи не втручається в процес створення фільму»: зазвичай вони заключають договір перед початком знімального процесу, а потім лише приймають готовий продукт.

«Ми переглядаємо вже готовий продукт, коли закриваємо державний контракт. Цей фільм має відповідати тому сценарію, який заявлялася на початку. У випадку змін, продюсери та автори фільму погоджують їх із Держкіно. З нами ніхто нічого не погоджував», - заявив Іллєнко.

Після перевірки фільму Держкіно має дійти висновку, чи порушили автори фільму умови договору. За словами Іллєнка, наслідки для команди грунтуватимуться на тому, що зазначено в договорі, а також відповідно до законодавства.

Раніше у коментарі для «Детектора медіа» Пилип Іллєнко заявив, що у Держкіно не займаються затвердженням сценаріїв та змін до них.

«Якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, що в принципі часто трапляється, це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію. Ми не займаємося цензурою, ми не затверджуємо сценарії і які-небудь зміни, крім чогось глобального, що може призвести до зміни виробничих показників», - сказав він.

Нагадаємо, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса.

Прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман 11 серпня доручив керівництву Міністерства культури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму про українського поета Василя Стуса, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком.

Проект 100-хвилинного фільму «Птах душі» був поданий ТОВ «АС “Ум-груп”» на минулорічний 10-й конкурсний відбір Держкіно до категорії «Ігрові повнометражні національні фільми (широка глядацька аудиторія)». Він отримав 37 балів і став одним з переможців. Загальний бюджет фільму складає 44 мільйони 17 тисяч грн, з яких 50% надає Держкіно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY