detector.media
29.06.2018 14:03
Олег Черниш вважає, що «1+1» можуть не продовжити цифрову ліценію через «непрозору структуру власності»
Олег Черниш вважає, що «1+1» можуть не продовжити цифрову ліценію через «непрозору структуру власності»
Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш, який на знак протесту не відвідує засідання Нацради і разом з Ольгою Герасим'юк не дає можливості зібрати кворум, припускає, що його колеги можуть не продовжити ліцензію каналу «1+1» на цифрове мовлення через зауваження до структури власності каналу.

Про це Олег Черниш написав на своїй сторінці у Facebook, аргументуючи, чому він не ходить на засідання Нацради.

Член Нацради пояснив, що не відвідує засідання через «непрозорість діяльності Національної ради, нехтування думкою меншості, спроби використання мене як статиста при прийнятті рішень , намагання зробити регуляторний орган слухняним інструментом у виборчому процесі, який де-факто розпочався в Україні».

Олег Черниш підтвердив, що він є лобістом «1+1», а також усіх інших ліцензіатів. Він дійсно вважає, що ліцензія «1+1» може бути не продовжена. «Я пам’ятаю епопею з продовженням “Плюсам” аналогової ліцензії, – написав він. – Варіанта [непродовження] два (можливо, й більше, просто я до них ще не додумався). Дискусійний – через оголошення попередження, і реальний».

«Реальний» варіант, на його думку, полягає в непродовженні ліцензії через сумніви в прозорості структури власності каналу «1+1»: «Під час засідання, до одного з моїх колег приходить “озарение”, що в заявних документах не вистачає одного папірця, а таким чином структура власності не прозора. Голова: “Хто проти продовження ліцензії 1+1?” Здіймається 5 рук. Німа сцена. Голос однієї колеги: “У вас є три місяці для оскарження рішення Національної ради в суді”. Завіса. А далі: “Да здравствует наш советский суд, самый гуманный суд в мире!».

Нагадаємо, що 11 травня група «1+1 медіа» публічно повідомила про зміну структури власності. Група заявила, що відтепер 7,5% належатиме співробітникам компанії. З єдиного державного реєстру випливає, що зі структури власності ТОВ «Телерадіокомпанія "Студія 1+1"» (юридична особа телеканалу «1+1») вибуло іноземне підприємство «1+1 продакшн», яке володіло 30% телерадіокомпанії. Замість нього власником 22,5% каналу стала кіпрська компанія Caddoa Limited, яка володіла 75% ІП «1+1 продакшн», а ще 7,5% стали належати 28 співробітникам телеканалу «1+1» і групи «1+1 медіа», які є міноритарними співвласниками ІП «1+1 продакшн». У єдиному державному реєстрі також зазначено, що в ТОВ «ТРК "Студія 1+1"» кінцевий бенефіціарний власник (контролер) відсутній – його неможливо встановити. Раніше, станом на 31 грудня 2017 року кінцевим бенефіціарним власником «1+1» був Ігор Коломойський.

Нагадаємо, за день до націоналізації «Приватбанку», 16 грудня 2016 року, в структурі власності «1+1» відбулися чотири зміни, у результаті яких опосередкована частка Ігоря Коломойського у власності каналу «1+1» зросла з 52,843% до 57,534%, а Ігоря Суркіса – із 17,157% до 24,623%. Крім того, вони перерозподілили частки в офшорах, через які володіють каналом. Опосередкованими власниками 17,843% каналу «1+1» стали шість фізичних осіб, імена яких не розкривалися, оскільки кожен з них не був власником істотної участі.

У результаті станом на 31 грудня 2016 року кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1» був Ігор Коломойський (на той момент він опосередковано володів 57,534% каналу), а власником істотної участі – Ігор Суркіс (опосередковано володів 24,623% каналу).

Ця реструктуризація Ігорем Коломойським його медійних активів перед націоналізацією «Приватбанку» пояснює підвищений інтерес Нацради до структури власності «1+1» та затягування з видачею каналу бланку його продовженої ліцензії. Перед новим 2017 роком у каналу «1+1» виник конфлікт з Нацрадою з приводу затримки з видачею продовженої ліцензії на аналогове ефірне мовлення. 15 грудня Нацрада ухвалила рішення продовжити ліцензію «1+1», але після націоналізації «Приватбанку», про яку було оголошено 18 грудня, запитала в каналу «1+1» оновлені дані про кінцевих бенефіціарів, не віддаючи каналу бланк ліцензії. Генеральний директор групи «1+1 медіа» і телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко заявив, що канал «1+1» не є активом «Приватбанку», у телекомпанії немає ані кредитів, ані боргових зобов’язань перед банком. Зрештою, 5 січня Нацрада видала «1+1» бланк ліцензії, хоча так і не отримала від каналу запитуваних документів. Про нову структуру власності та всі зміни, що в ній відбулися, стало відомо після 31 березня 2017 року, коли «1+1» надав щорічний звіт про свою структуру власності.

Влітку 2017 року в структурі власності телеканалу «1+1» відбулася низка змін, у результаті яких опосередкована частка Ігоря Коломойського в каналі зменшилася до 24,8655%, а Ігоря Суркіса – зросла до 24,65595%. Понад половиною каналу опосередковано стали володіти неназвані фізичні особи-міноритарії, опосередкована частка кожного з яких менше 10%. У переліку кінцевих бенефіціарних власників телеканал «1+1» на той момент вказував Ігоря Коломойського, хоча він більше не контролював понад 50% каналу.

Крім того, 27 співробітників групи «1+1 медіа» стали міноритарними власниками телеканалу «1+1». Вони стали власниками 25% іноземного підприємства «1+1 продакшн» (решта 75% належить кіпрській компаній Caddoa Limited). «1+1 продакшн», у свою чергу, є власником 30% ТОВ «Телерадіокомпанія “Студія 1+1”» (юридична особа телеканалу).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY