detector.media
03.06.2018 10:40
Сенцов та інші українські політв'язні в Росії, які голодують, повільно, але невідворотно помирають — Супрун
Сенцов та інші українські політв'язні в Росії, які голодують, повільно, але невідворотно помирають — Супрун
До українського режисера Олега Сенцова та інших політв'язнів не допускають ані українських, ані міжнародних лікарів, заявила міністр охорони здоров'я.

Про це повідомляється на сторінці Уляни Супрун у Facebook.

«Від 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування за свободу в’язнів сумління, яких утримує російська політична влада. Сьогодні (2 червня - ред.) наш Олег голодує 20 день. Він налаштований рішуче та готовий йти до кінця - або Кремль почне виконувати його вимоги, або Олег загине. До нього та до інших бранців Кремля не допускають ані українських, ані міжнародних лікарів. Вони повільно, але невідворотно помирають», - сказано в повідомленні.

Міністр нагадала, що 31 травня голодування також оголосив ув'язнений кримський активіст Олександр Кольченко - він вимагає звільнити Олега Сенцова. Також у знак солідарності з Олегом 11 днів тому голодування оголосив ув'язнений в Росії український солдат Олександр Шумков.

Найдовше голодує засуджений Росією в анексованому Криму український активіст Володимир Балух - 77-й день. Прокремлівський суд визнав його винним за збереження боєприпасів, натомість правозахисники зазначають, що його заарештували за прапор України на його власному подвір'ї, пише пані Супрун.

«Зараз, коли у РФ проходитиме чемпіонат світу з футболу, росіяни мають на кожному кроці чути вимогу волі для українців», - додала вона.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

17 травня стало відомо, що Кольченко написав листа Сенцову з приводу оголошення тим голодування.

31 травня політв’язень Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити Сенцова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY