detector.media
09.11.2017 11:26
У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)
У кінопрокаті в Україні домінує українська мова, у книжках та друкованих ЗМІ – російська (ІНФОГРАФІКА)
За даними аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2017 році», російська мова в Україні домінує у друкованих виданнях, українському сегменті інтернету, а також посідає достатньо велику частку телеефіру. Автори документу, презентованого 8 листопада у Києві, заявляють, що огляд базується на даних державної статистики, соціології та моніторингових досліджень.

Огляді був оприлюднений рухом «Простір свободи», передає видання Texty.org.

Згідно з даними огляду, українська мова є рідною для 68% громадян України (не враховуючи окуповані території). Російську мову вважають рідною 13-14%, обидві мови рівною мірою – 17%. Розмовляють завжди або переважно українською удома 46-50% українців, російською – 26-32%.

Частка учнів, що здобувають освіту в школах з українською мовою навчання складає 89,1% (це число знизилося за рік на 0,4%). На Донеччині ця частка становить 57%, на Луганщині 62%, на Харківщині 70%, у Києві й на Полтавщині – 98%, на Львівщині – 99%, у Рівненській області – 100%.

У кінопрокаті сумарна частка фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою, становить, як і минулого року, 88%, решта фільмів субтитрована українською.

Частка газет, що видаються українською мовою, зменшилася за рік з 34 до 32% від сумарного накладу, частка книг, навпаки, зросла до 70%.

При цьому дозвільна процедура ввезення книг із Росії як країни-агресора знизила обсяги імпорту російськомовної літератури.

Завдяки закону про обов’язкову частку україномовних пісень на радіо ця частка зросла за рік (з жовтня 2016 по жовтень 2017) більш ніж утричі – з 10% до 32%.

Як стверджується в огляді, попри нещодавні зміни в законодавстві, у прайм-тайм 7 найрейтинговіших телеканалів українська мова звучить лише 39% часу, російська – 32%, а 29% займають двомовні ефіри, під час яких також найчастіше домінує російська мова.

Російська мова домінує в багатьох сегментах українського інтернету, хоча українська поступово зміцнює позиції в мережі. Наприклад, у вересні 2017 року частка відвідин української Вікіпедії сягнула 25% усіх відвідин Вікіпедії з території України. На російську Вікіпедію припадає 62%, на англійську – 10%.

Сьогодні, 9 листопада, в Україні відзначається День української мови та писемності.

Нагадаємо, 8 листопада набула чинності норма закону про 30% україномовних творів у радіоефірі.

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні на українських радіостанціях квота українських пісень у середньому становила 32%, а частка ведення передач державною мовою – 81%. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виявила порушень вимог законодавства про квоти.

Такі дані оприлюднив 1 листопада у Facebook член Нацради Сергій Костинський за результатами чергової хвилі моніторингу 16-ти загальнонаціональних радіостанцій.

За даними Нацради, найбільшу частка українських пісень зафіксовано в ефірі радіостанції «Країна ФМ» (100%), а також радіостанцій Суспільного мовлення: «Промінь» – 98%, «Українське радіо» – 90%, «Культура» – 66%.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY